Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 04 Ιουνίου 2009 06:24

Αυστραλία: Ελλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου

Έλλειμμα – για πρώτη φορά τον Απρίλιο – εμφάνισε το εμπορικό ισοζύγιο της Αυστραλίας καθώς οι εξαγωγές άνθρακα, σιδηρομεταλλεύματος και σιτηρών μειώθηκαν.

Έλλειμμα – για πρώτη φορά τον Απρίλιο – εμφάνισε το εμπορικό ισοζύγιο της Αυστραλίας καθώς οι εξαγωγές άνθρακα, σιδηρομεταλλεύματος και σιτηρών μειώθηκαν.

Η χώρα εμφάνισε έλλειμμα 91 εκατ. δολ. Αυστραλίας (73 εκατ. δολ. ΗΠΑ) έναντι πλεονάσματος (αναθεωρημένα στοιχεία) ύψους 2,3 δισ. δολ. Αυστραλίας τον Μάρτιο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας στο Σύδνεϋ. Κατά μέσον όρο 17 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg προέβλεπαν ότι η χώρα θα εμφάνιζε πλεόνασμα 1,7 δισ. δολ. Αυστραλίας.

Το τελευταίο τρίμηνο η οικονομία αναπτύχθηκε καθώς οι δαπάνες των καταναλωτών βοήθησαν την Αυστραλία να αμυνθεί της παγκόσμιας συρρίκνωσης που ώθησε την Ιαπωνία, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, σε ύφεση. Χθεσινή έκθεση έδειξε επίσης ότι η μείωση των δαπανών των εταιρειών για μηχανολογικό εξοπλισμό ήταν η μεγαλύτερη από το 1991 καθώς οι μεταλλουργίες, συμπεριλαμβανομένης της BHP Billiton Ltd. και της Rio Tinto Group μείωσαν τις επενδύσεις εν μέσω της παγκόσμιας συρρίκνωσης της ζήτησης.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,4% το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας. Οικονομικοί αναλυτές προέβλεπαν συρρίκνωση 0,2%.

Οι εισαγωγές μειώθηκαν 2% στα 21,77 δισ. δολ. τον Απρίλιο, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση και οι εξαγωγές μειώθηκαν 11% από τον Μάρτιο στα 21,68 δισ. δολ. Αυστραλίας. Οι εξαγωγές μη αγροτικών προϊόντων, οι οποίες περιλαμβάνουν τα μέταλλα και τα μεταλλεύματα μειώθηκαν 12%.

Οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων μειώθηκαν 11% τον Απρίλιο και οι εξαγωγές σιτηρών υποχώρησαν 27%, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας.

ΠΗΓΗ: Bloomberg