Νέα άνοδο σημείωσε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος του ΙΟΒΕ το Μάιο, υποδηλώνοντας ότι οι τάσεις σταθεροποίησης του κλίματος ενισχύονται. Συγκεκριμένα, ανήλθε στις 49,2 μονάδες, παραμένοντας, ωστόσο, σε χαμηλά επίπεδα.
Νέα άνοδο σημείωσε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) το Μάιο, υποδηλώνοντας ότι οι τάσεις σταθεροποίησης του κλίματος ενισχύονται.
Σύμφωνα με την έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας στις επιχειρήσεις στους τέσσερις τομείς της οικονομίας του ΙΟΒΕ, ο σχετικός δείκτης ανήλθε τον προηγούμενο μήνα στις 49,2 μονάδες, παραμένοντας, ωστόσο, σε χαμηλά επίπεδα.
Όπως δείχνουν οι επιμέρους τομείς, τις λιγότερο απαισιόδοξες προβλέψεις διατυπώνουν οι επιχειρήσεις από το Λιανικό Εμπόριο και τις Υπηρεσίες, δείχνοντας πως μπορούν να στηρίξουν μια πορεία ανάκαμψης. Μικρή βελτίωση σημειώνεται και στη Βιομηχανία, ενώ αντίθετα οι προσδοκίες στις Κατασκευές υποχωρούν έντονα και σημειώνουν τη χειρότερη φετινή επίδοση. Αμετάβλητη παραμένει η καταναλωτική εμπιστοσύνη.
Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ, οι θετικές εξελίξεις των δύο τελευταίων μηνών (Απρίλιος - Μάιος) ενισχύουν την εκτίμηση ότι η πτωτική πορεία του κλίματος στην Ελλάδα έχει προσεγγίσει το κατώτατο σημείο της. «Δεν μπορεί όμως ακόμη να προβλεφθεί αν η εξέλιξη αυτή είναι απλώς συγκυριακή ή αν σηματοδοτεί την αρχή μιας πορείας ουσιαστικής βελτίωσης τους επόμενους μήνες. Πάντως, η ανακοπή της πτώσης του δείκτη οικονομικού κλίματος, συνεξεταζόμενη και με την εξέλιξη άλλων πρόδρομων δεικτών, αντανακλά μια πιο ψύχραιμη και ελαφρώς πιο αισιόδοξη στάση επιχειρήσεων και καταναλωτών απέναντι στην κρίση», επισημαίνει το ΙΟΒΕ.
Συνοπτικά, η πορεία του κλίματος στους κύριους τομείς της ελληνικής οικονομίας το Μάιο ήταν η ακόλουθη:
- Στη Βιομηχανία, καταγράφεται οριακή βελτίωση στο επίπεδο των αποθεμάτων και αισθητή ανάκαμψη στις προβλέψεις της παραγωγής, ενώ οι εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο της ζήτησης και παραγγελιών υποχωρούν ελαφρώς.
- Στις Υπηρεσίες, βελτιώνονται οι προβλέψεις των επιχειρήσεων για την εξέλιξη της ζήτησης αλλά και οι εκτιμήσεις τους για την πορεία των εργασιών, ενώ αντίθετα επιδεινώνονται ελαφρώς οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα πορεία της ζήτησης.
- Στο Λιανικό Εμπόριο, όλα τα επιμέρους στοιχεία καταγράφουν σημαντική βελτίωση: οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ζήτησης στο επόμενο τρίμηνο ανακάμπτουν αισθητά, όπως και οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις, ενώ και τα αποθέματα σημειώνουν σημαντική αποκλιμάκωση.
- Αντίθετα από τους υπόλοιπους τομείς στις Κατασκευές, καταγράφεται επιδείνωση, με τις εκτιμήσεις για το επίπεδο του προγράμματος εργασιών αλλά και τις προβλέψεις για την απασχόληση του κλάδου να είναι πολύ δυσμενέστερες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
- Η Καταναλωτική Εμπιστοσύνη παραμένει στα ίδια επίπεδα, με τις προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική τους κατάσταση και την οικονομική κατάσταση της χώρας να βελτιώνονται οριακά. Η πρόθεση για αποταμίευση δεν μεταβάλλεται και οι αρνητικές προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας αμβλύνονται ελαφρά, παραμένοντας ωστόσο ακόμα σε πολύ υψηλά επίπεδα, σημειώνεται στην έρευνα.
Στην Ευρωζώνη, ο δείκτης οικονομικού κλίματος αυξήθηκε κατά 2,1 μονάδες και διαμορφώθηκε στις 69,3 μονάδες, ενώ στην Ε.Ε. αυξήθηκε κατά 2,8 μονάδες στις 66,7 μονάδες.