Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 04 Ιουνίου 2009 16:10

Τρισέ: Στα μέσα του 2010 η ανάκαμψη

Ανάκαμψη της οικονομίας στην Ευρωζώνη από τα μέσα του 2010 προέβλεψε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν Κλοντ Τρισέ, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα. «Κατάλληλο» χαρακτήρισε το τρέχον επίπεδο των επιτοκίων.

Ανάκαμψη της οικονομίας στην Ευρωζώνη από τα μέσα του 2010 προέβλεψε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν Κλοντ Τρισέ, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη σημερινή συνεδρίαση της νομισματικής αρχής.

Η ΕΚΤ αποφάσισε νωρίτερα να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 1%.

Ο διοικητής της χαρακτήρισε «κατάλληλο» το τρέχον επίπεδο των επιτοκίων και επεσήμανε ότι ο ρυθμός συρρίκνωσης της οικονομίας θα μετριαστεί.

Ανακοίνωσε επίσης ότι το προσωπικό της ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για τον πληθωρισμό το 2009 σε 0,1% - 0,5% έναντι 0,1% - 0,7% προηγουμένως.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολόγων, ύψους 60 δισ. ευρώ, ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει τον Ιούλιο. Η ΕΚΤ σχεδιάζει να εφαρμόσει πλήρως της αγορές μέχρι τον Ιούνιο του 2010, πρόσθεσε.

Συγκεκριμένα, η τράπεζα θα αγοράσει καλυμμένα ομόλογα σε ευρώ από τις βασικές και τις δευτερεύουσες αγορές, με αξιολόγηση ΑΑ ή και υψηλότερη από έναν τουλάχιστον οίκο.

Σημειώνεται ότι η τράπεζα είχε προαναγγείλει το πρόγραμμα αυτό στη συνεδρίαση του προηγούμενου μήνα, ωστόσο δεν είχε επεκταθεί σε λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με τον Τρισέ, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ είχε ορίσει μια σειρά ακόμη προϋποθέσεων αναφορικά με τα ομόλογα που θα αγοράσει. Ενδεικτικά, το ύψος των εκδόσεων θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ. Επίσης, τα ομόλογα θα πρέπει να είναι σύμφωνα με την επίσημη οδηγία για τους οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες (UCITS), ενώ μπορεί να συνδέονται με ενεργητικό είτε ιδιωτικών είτε δημόσιων φορέων.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Τρισέ επανέλαβε τα περί «ανεξαρτησίας» της ΕΚΤ, στον απόηχο δηλώσεων της ¶γγελα Μέρκελ, αυτή την εβδομάδα, η οποία κατηγόρησε την τράπεζα ότι υποκύπτει στις διεθνείς πιέσεις, αγοράζοντας καλυμμένα ομόλογα.

Όπως αποκάλυψε ο διοικητής της ΕΚΤ, η Γερμανίδα καγκελάριος του τηλεφώνησε και εξέφρασε την πλήρη στήριξή της στην ανεξαρτησία της νομισματικής αρχής.