Πακέτο φοροελαφρύνσεων ύψους 230 δισ. δρχ. για τους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης.
Οι φοροελαφρύνσεις, καθώς και τα βασικά μεγέθη του νέου προϋπολογισμού, αποφασίσθηκαν σήμερα στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.
Ο κ. Χριστοδουλάκης διευκρίνισε ότι οι φοροελαφρύνσεις θα ισχύσουν για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2002 και, όπως είπε, θα στοχεύουν στην ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζόμενων, στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, στη δημιουργία κινήτρων για την αύξηση της απασχόλησης, καθώς και στην κατάργηση της γραφειοκρατίας για τον πολίτη.
Αναλυτικότερα τα μέτρα αυτά είναι:
1. Η αύξηση κατά 20% του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Το νέο αφορολόγητο ποσό εισοδήματος διαμορφώνεται σε 2.870.000 δρχ. από 2.400.000 δρχ. φέτος. Παράλληλα, καταργείται το κλιμάκιο εισοδήματος που έχει φορολογικό συντελεστή 5%, ενώ τα υπόλοιπα κλιμάκια και οι συντελεστές παραμένουν ως έχουν.
2. Η αύξηση κατά 20% και του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος των υπόλοιπων κατηγοριών φορολογουμένων (ελεύθερων επαγγελματιών κ.α.). Το νέο αφορολόγητο ποσό εισοδήματος για τους φορολογούμενους αυτούς διαμορφώνεται σε 2.530.000 δρχ. Από τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα θα υπάρξει φορολογικό όφελος 60 δισ. δρχ.
3. Η μείωση (από το ισχύον 35%) μέχρι και 2,5 μονάδων του συντελεστή φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων ΑΕ και ΕΠΕ, εφόσον προχωρούν σε ανάλογες αυξήσεις στις προσλήψεις εργαζομένων. Αυτό σημαίνει ότι τα κέρδη που θα αποκτήσουν οι επιχειρήσεις το 2002 θα φορολογηθούν με συντελεστή 32,5%, εφόσον αυξήσουν κατά 2,5% την απασχόλησή τους.
4. Η κατάργηση των χαρτοσήμων:
- στο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες που ανέρχεται σε 1,2% και επιβαρύνει κατά 0,6% τους εργοδότες και 0,6% τους εργαζόμενους. Από την κατάργηση του χαρτόσημου θα υπάρξει όφελος 50 δισ. δρχ. στους εργαζόμενους και 50 δισ. δρχ. στις επιχειρήσεις - στις συναλλαγματικές και στα γραμμάτια
- στις υπεύθυνες δηλώσεις του Ν.1559 (πρώην ν.105)
- κατά την έναρξη και αλλαγή επαγγελματικής δρσατηριότητας.
Ο υπουργός ανέφερε ότι το όφελος που θα προκύψει για τους συναλλασσόμενους από την κατάργηση των χαρτόσημων θα ανέλθει σε 130 δισ. δρχ.
Ο κ.Χριστοδουλάκης διευκρίνισε ότι παραμένουν προς το παρόν τα χαρτόσημα στα ενοίκια και στις συμβάσεις. Αυτά - όπως είπε - θα επανεξετασθούν με προοπτική να καταργηθούν στη δεύτερη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης, που θα ισχύσει από το 2003.
5. Η μείωση της φορολογίας στο μαζούτ που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις. Το ποσοστό μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο μαζούτ αυξάνεται σε 50% από 25% που είναι σήμερα. Από το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι θα υπάρξει φορολογικό κόστος 15 δισ. δρχ.
Ο κ.Χριστοδουλάκης ανακοίνωσε ακόμη ότι μελετάται η κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων, καθώς και ότι το 2003 θα υπάρξουν και νέες αλλαγές στη φορολογία. Προανήγγειλε επίσης ότι θα επανεξεταστεί και το ισχύον καθεστώς στις δαπάνες που εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα, προκειμένου να ενισχυθεί το κοινωνικό τους αντίκρυσμα. Επίσης, όπως ανακοινώθηκε, θα προωθηθεί η φορολόγηση των ακινήτων που ανήκουν σε υπέράκτιες (offshore) εταιρείες.
Τέλος, από 1.1.2002 θα ισχύσει φόρος 7% στις αποδόσεις των ρέπος.