Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 16 Ιουνίου 2009 13:49

ΤτΕ: Επιτροπή για τη μελέτη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής

Στη σύσταση Επιτροπής διακεκριμένων επιστημόνων με στόχο την εκπόνηση μελέτης σχετικά με τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα, προχωρησε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Στη σύσταση Επιτροπής διακεκριμένων επιστημόνων με στόχο την εκπόνηση μελέτης σχετικά με τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα, προχωρησε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Η Επιτροπή θα αποτιμήσει το κόστος της κλιματικής αλλαγής για την ελληνική οικονομία, το κόστος της τυχόν αδράνειας καθώς και το κόστος των μέτρων άμβλυνσης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής τα οποία θα ληφθούν στο πλαίσιο των σχετικών πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για την εκπόνηση της μελέτης θα χρησιμοποιηθούν προηγμένα κλιματολογικά, ενεργειακά, οικονομικά και στοχαστικά μοντέλα, προσαρμοσμένα στον ελλαδικό χώρο, με σκοπό την εκτίμηση τόσο του κόστους της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, όσο και του κόστους της προσαρμογής στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Τα μοντέλα αυτά περιλαμβάνουν υπόδειγμα γενικής ισορροπίας, με ενσωματωμένο αναλυτικό μοντέλο για την κλιματική αλλαγή και τις σχετικές πολιτικές.

Επίσης, περιλαμβάνεται αναλυτικό οικονομοτεχνικό υπόδειγμα για το ενεργειακό σύστημα και τη μελέτη των πολιτικών και των επενδύσεων που οδηγούν σε μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η μελέτη ξεκίνησε την 1.3.2009 και προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός δύο ετών, σε 2 διακριτές φάσεις:

1. Η πρώτη φάση περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του κλιματικού, περιβαλλοντικού και κοινωνικοοικονομικού σκέλους της μελέτης. Οι προβλέψεις των κλιματικών μοντέλων θα αναλυθούν με σκοπό την εκτίμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον. Στη συνέχεια τα οικονομικά μοντέλα θα επιχειρήσουν την αποτίμηση του κόστους της κλιματικής αλλαγής.

2. Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει τη σύνθεση των ευρημάτων, την ολοκλήρωση της μελέτης με την αποτίμηση του κόστους εφαρμογής των απαραίτητων μέτρων και της πολιτικής διαχείρισης και τη συνολική εκτίμηση των περιβαλλοντικών και κοινωνικοοικονομικών ωφελειών από την παραπάνω εφαρμογή.

Το λογισμικό και η υποδομή που θα έχει δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της μελέτης θα μπορούν μεταγενέστερα να χρησιμοποιηθούν για τη διαρκή επικαιροποίηση των αποτελεσμάτων, καθώς τα κοινωνικοοικονομικά και κλιματικά δεδομένα θα αλλάζουν στο μέλλον και νέες προκλήσεις θα εμφανίζονται.