Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2009 13:42

ΗΠΑ: Με νέες αρμοδιότητες θα επιφορτιστεί η Fed

Τα σχέδιά του για μεταβολή του εποπτικού πλαισίου στον χρηματοοικονομικό κλάδο αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο Mπαράκ Ομπάμα, προκαλώντας ανησυχία στους κόλπους της Federal Reserve που θα αναδειχθεί στον πρωταγωνιστή των μεταρρυθμίσεων.

Τα σχέδιά του για μεταβολή του εποπτικού πλαισίου στον χρηματοοικονομικό κλάδο αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο Mπαράκ Ομπάμα, προκαλώντας ανησυχία στους κόλπους της Federal Reserve η οποία θα αναδειχθεί στον πρωταγωνιστή των μεταρρυθμίσεων.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σκοπεύει, επίσης, να συστήσει ένα συμβούλιο εποπτικών φορέων και μια καινούργια αρχή προστασίας των καταναλωτών, ενώ ταυτόχρονα θα ζητήσει περιορισμό των αρμοδιοτήτων της Αρχής Εποπτείας των Αποταμιευτικών και Συνεταιριστικών Τραπεζών (Office of Thrift Supervision).

Στις προτάσεις του Mπαράκ Ομπάμα περιλαμβάνεται η αύξηση των αρμοδιοτήτων της Fed, η οποία θα είναι αρμόδια για την πρόληψη της ανάπτυξης των συστηματικών κινδύνων και θα επικεντρώνεται στα βασικά ιδρύματα και τις χρηματοοικονομικές αγορές.

Η Fed θα λειτουργεί αυτόνομα στη λήψη μέτρων κατά των συστημικών κινδύνων, μεταξύ των οποίων είναι η επιβολή αυστηρότερων απαιτήσεων κεφαλαιακής επάρκειας και η ενδυνάμωση της διάρθρωσης των σημαντικότερων χρηματοοικονομικών αγορών.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα επιφορτιστεί, επίσης, με τον καθημερινό έλεγχο των εταιρειών τραπεζικών συμμετοχών, ενώ θα εποπτεύει απευθείας τα μη τραπεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με μέγεθος και διάρθρωση αντίστοιχα των μεγάλων τραπεζών.

Πηγή: The Financial Times