Το οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον στη ΝΑ Ευρώπη, η καλλιέργεια στενότερων σχέσεων μεταξύ των χωρών της περιοχής και η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού τέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος κατά την πρώτη μέρα των εργασιών του 3ου Ενεργειακού Διαλόγου Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) στη Θεσσαλονίκη.
Το οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον στη ΝΑ Ευρώπη, η καλλιέργεια στενότερων σχέσεων μεταξύ των χωρών της περιοχής και η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού τέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος κατά την πρώτη μέρα των εργασιών του 3ου Ενεργειακού Διαλόγου Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) στη Θεσσαλονίκη.
Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε ο πρόεδρος του ΙΕΝΕ κ. Γιάννης Δεσύπρης, ο οποίος αναφέρθηκε στον αντίκτυπο της τρέχουσας οικονομικής κρίσης στις επενδύσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και τη διαφοροποίηση των πηγών. Στα εισαγωγικά του σχόλια, ο εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου κ. Κωστής Σταμπολής αναφέρθηκε στα θέματα που θα απασχολήσουν τη φετινή συνάντηση, και κυρίως στο πως θα επηρεαστούν οι τιμές των ενεργειακών πρώτων υλών και της ηλεκτρικής ενέργειας από τη χρηματοοικονομική κρίση.
Σημαντική ήταν η ομιλία του Περιφερειακού Συντονιστή του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ενέργειας (WEC), Slav Slavov, ο οποίος επεσήμανε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη για ασφαλή παροχή ενέργειας σε χαμηλές τιμές, ειδικά στη ΝΑ Ευρώπη. Στην κορυφή των προτεραιοτήτων του WEC είναι η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, τόνισε ο κ. Slavov, σημειώνοντας πως θα πρέπει να δοθεί έμφαση στη διαφοροποίηση των πηγών.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η ομιλία του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Ανάπτυξης, κ. Κωνσταντίνου Μουσουρούλη, ο οποίος έκανε λόγο για μια διαρκή κρίση στον τομέα της ενέργειας, λόγω πάγιων αδυναμιών, όπως είναι η τεράστια αύξηση της ζήτησης και οι ελλείψεις υποδομών. Θα πρέπει να δούμε την κρίση ως έναυσμα για την ενίσχυση των υποδομών, τόνισε ο κ. Μουσουρούλης, επισημαίνοντας πως πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η αναβάθμιση των υποδομών της Ελλάδας στο φυσικό αέριο (π.χ. διασυνδέσεις με Βουλγαρία, επέκταση τέρμιναλ LNG στη Ρεβυθούσα) αλλά και η εφαρμογή ενός εθνικού προγράμματος εξοικονόμησης και ορθολογικής χρήσης ενέργειας.
Την ανάγκη για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών της ΝΑ Ευρώπης υπογράμμισε ο πρέσβης για την Ενεργειακή Ασφάλεια και την Κλιματική Αλλαγή και Συντονιστής του έργου Nabucco στο υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας, κ. Peter Poptchev, ενώ ο κ. Παντελής Κάπρος, καθηγητής στο ΕΜΠ και πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του ΙΕΝΕ, παρουσίασε έρευνα που διεξάγει το ΕΜΠ, για λογαριασμό της Ε.Ε., για τον ενεργειακό τομέα στα Βαλκάνια. Όπως τόνισε ο κ. Κάπρος, οι σημερινές εκτιμήσεις του ΕΜΠ εμφανίζουν σημαντική επιδείνωση σε σχέση με εκείνες που είχαν διατυπωθεί προ διετίας. Συγκεκριμένα, τα σενάρια οικονομικής ανάπτυξης για τα Βαλκάνια υποδηλώνουν χαμηλότερες προοπτικές για τη μελλοντική ζήτηση ενέργειας, τις επενδύσεις και τις ανάγκες για ορυκτά καύσιμα.
Ο επιτετραμμένος της Ρωσικής πρεσβείας στην Ελλάδα, κ. Michael Savva, υπογράμμισε, από την πλευρά του, την ανάγκη ευελιξίας των προμηθειών, μέσω της επέκτασης της μεταφορικής δυναμικότητας των αγωγών, της κατασκευής νέων αποθηκευτικών εγκαταστάσεων και της βελτίωσης του Νομικού Πλαισίου για την Διακρατική Συνεργασία στην Ενέργεια. Αναφέρθηκε, επίσης, στη συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας σε μια σειρά σημαντικών επενδύσεων, όπως ο αγωγός πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης και ο αγωγός φυσικού αερίου South Stream, τον οποίο χαρακτήρισε ως ένα εφικτό, χαμηλού κόστους έργο, με σημαντικά οφέλη για τις χώρες που συμμετέχουν σε αυτό.
Για τη σημασία των σχέσεων της Ευρώπης με τις χώρες παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, την πρόσβαση της Ε.Ε. σε πόρους και την αύξηση της ζήτησης μίλησε ο κ. Richard Hall της International Association of Oil and Gas Produsers, στις Βρυξέλλες, ενώ ο κ. Marc Seris, διευθυντής της PFC Energy για την Ευρώπη, FSU και Αφρική, αναφέρθηκε στις θετικές προοπτικές για τη ΝΑ Ευρώπη παρά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση.