«Ασυνήθιστα αβέβαιες» παραμένουν οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία, παρά τα πρόσφατα σημάδια βελτίωσης, προειδοποιεί η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία αναθεώρησε την πρόβλεψή της για τη συρρίκνωση του παγκόσμιου ΑΕΠ φέτος σε 2,9% από 1,7% προηγουμένως.
«Ασυνήθιστα αβέβαιες» παραμένουν οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία, παρά τα πρόσφατα σημάδια βελτίωσης, προειδοποιεί η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία αναθεώρησε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη το 2009 για τις περισσότερες οικονομίες.
«Αν και η παγκόσμια οικονομία προβλέπεται να αρχίσει να επεκτείνεται και πάλι στο δεύτερο μισό του 2009, η ανάκαμψη αναμένεται να είναι πολύ πιο ήπια απ’ ό,τι θα ήταν συνήθως», αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα στην έκθεσή της. «Η ανεργία αυξάνεται και η φτώχεια πρόκειται να αυξηθεί στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, οδηγώντας σε μια σημαντική επιδείνωση των συνθηκών για τους φτωχούς πολίτες», τονίζει.
Πιο αναλυτικά, για την παγκόσμια οικονομία προβλέπεται συρρίκνωση 2,9% φέτος, έναντι 1,7% που είχε εκτιμηθεί στην προηγούμενη έκθεση. Θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης της τάξεως του 2% αναμένονται από το 2010, έναντι 2,3% που προβλεπόταν προηγουμένως.
Η Παγκόσμια Τράπεζα εκφράζει την ανησυχία της για τη μείωση της κυκλοφορίας ιδιωτικών κεφαλαίων προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, τα οποία αναμένεται να υποχωρήσουν σχεδόν στο μισό (49%) στα 363 δισ. δολάρια, σε σχέση με τα 700 δισ. δολάρια το 2008, έπειτα από το ρεκόρ των 1,2 τρισ. δολαρίων το 2007.
Για τον αναπτυσσόμενο κόσμο αναμένεται ρυθμός ανάπτυξης 1,2% το 2009, έναντι 2,1% που είχε εκτιμηθεί στην έκθεση του Μαρτίου.
Ο παγκόσμιος χρηματοοικονομικός οργανισμός προβλέπει επίσης μείωση 9,7% στον όγκο του παγκόσμιου εμπορίου για αυτό τον χρόνο, έναντι ανάκαμψης 3,8% το επόμενο έτος.
Οι προβλέψεις δημοσιεύονται σε έκθεση με τίτλο: «Χρηματοδότηση της Ανάπτυξης σε διεθνή κλίμακα το 2009: χαράσσοντας τον δρόμο για την παγκόσμια ανάκαμψη», η οποία παρουσιάζεται με την ευκαιρία συνδιάσκεψης για την οικονομία της ανάπτυξης στη Σεούλ.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλ. Πρακτορείο Ειδήσεων, Γερμ. Πρακτορείο Ειδήσεων, Bloomberg