Προς τα πάνω αναθεώρησε τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια οικονομία ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), για πρώτη φορά σε διάστημα δύο ετών, επισημαίνοντας πως η επιβράδυνση πλησιάζει στο τέλος της. Για το 2009 αναμένει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 4,1%.
Προς τα πάνω αναθεώρησε τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια οικονομία ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), για πρώτη φορά σε διάστημα δύο ετών, επισημαίνοντας πως η επιβράδυνση πλησιάζει στο τέλος της.
Στην έκθεση “World Economic Outlook”, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ο ΟΟΣΑ προβλέπει για το 2009 συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 4,1%, έναντι 4,3% που ανέμενε προηγουμένως. Για το 2010, προβλέπει χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης, έναντι μηδενικού που ανέμενε στην προηγούμενη έκθεσή του.
Πιο αναλυτικά, για την Ευρωζώνη ο ΟΟΣΑ προβλέπει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης -4,8% για το 2009 και μηδενική ανάπτυξη για το 2010. «Δεν υπάρχουν ακόμη ξεκάθαρα σημάδια άμεσης ανάκαμψης για τη ζώνη ευρώ», τονίζει.
Για τις ΗΠΑ, προβλέπει υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 2,8% το 2009 και στη συνέχεια αύξηση 0,9% για το 2010, ενώ για την Ιαπωνία προβλέπει ανάκαμψη ήδη από το τρίτο τρίμηνο του 2009 και θετικό ρυθμό ανάπτυξης 0,7% για το 2010.
Για την Κίνα, ο ΟΟΣΑ προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 7,7% το 2009 και 9,3% το 2010, ποσοστά μεγαλύτερα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις του (6,3% και 8,5% αντίστοιχα).
«Χάρη στις ισχυρές προσπάθειες στην οικονομική πολιτική, το χειρότερο σενάριο απεφεύχθη», τονίζει ο ΟΟΣΑ, προειδοποιώντας ωστόσο ότι οι συνθήκες στις χρηματοοικονομικές αγορές ενδεχομένως να παραμείνουν δύσκολες για κάποιο διάστημα.
Όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής του οργανισμού, ¶νχελ Γκουρία, η εξέλιξη της παγκόσμιας οικονομίας δίνει στοιχεία για «συγκρατημένη αισιοδοξία», αλλά δεν πρέπει να «εφησυχάζουμε».
Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η ύφεση δεν θα τερματισθεί πριν το δεύτερο μισό του 2009 και «βλέπει» κορύφωση της ανεργίας εντός της επόμενης χρονιάς. Ειδικότερα, προβλέπει άνοδο της ανεργίας στο 8,5% του ενεργού πληθυσμού το 2009 και στο 9,8% το 2010, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από αυτό του 2008.
Επίσης, καλεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να μειώσει σύντομα το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης, τονίζοντας πως τα επόμενα δύο χρόνια θα αυξηθούν οι αποπληθωριστικές πιέσεις.