Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να επιμείνει στις αλλαγές στα ερευνητικά κέντρα εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.
Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να επιμείνει στις αλλαγές στα ερευνητικά κέντρα εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης από το βήμα συνεδρίου του υπουργείου με θέμα «Συνεργατικοί Σχηματισμοί (Clusters) Επιχειρήσεων στους Τομείς Βιο-Αγροδιατροφής, Βιοτεχνολογίας & Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας: Ένα Ευρωπαϊκό εργαλείο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας».
Όπως ανέφερε, παρά τις αντιδράσεις στην προωθούμενη αναδιάταξη του ερευνητικού ιστού της χώρας, η κυβέρνηση θα επιμείνει, «διότι η αναδιάταξη γίνεται με αξιολογήσεις, οι οποίες έχουν προηγηθεί, βασίζεται σε διάλογο, ο οποίος είχε γίνει στο Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας, αλλά και προχωρεί με βάση τις αρχές της κοινής λογικής».
Συνεχίζοντας πρόσθεσε: «Δεν μας εκπλήσσουν αυτές οι αντιδράσεις. Σε αυτό το τόπο υπάρχουν αντιδράσεις για καθετί καινούργιο. Επομένως θεωρώ αναμενόμενες τις αντιδράσεις αυτές, πολύ περισσότερο επειδή ορισμένοι που είναι σήμερα διευθυντές θα σταματήσουν, λόγω της αναδιάταξης να είναι αύριο. Και ξέρετε ότι στην Ελλάδα θιγόμαστε πολύ όταν μας αγγίζουν το δοβλέτι μας».
Τόνισε ακόμη πως στόχος των αλλαγών είναι η αναβάθμιση της έρευνας, η διαφάνεια στη λειτουργία των ερευνητικών κέντρων, η αξιοποίηση των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και των χρημάτων των Ελλήνων φορολογουμένων.
Αναφερόμενος στους συνεργατικούς σχηματισμούς καινοτομίας, σημείωσε πως το Υπουργείο προωθεί ένα πρότυπο απόλυτα προσαρμοσμένο στις ανάγκες της νέας εποχής. Μεταξύ άλλων ανέφερε πως για την ενίσχυση του τομέα αιχμής γνώσης της μικροηλεκτρονικής έχει επίσης δρομολογηθεί, μέσω πρόσκλησης του ΕΠΑΝ ΙΙ, η δημιουργία cluster επιχειρήσεων του τομέα στην Πάτρα. Επίσης, μέσω του ΕΠΑΝ ΙΙ θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη δημιουργία cluster στους τομείς βίο-αγροδιατροφής, βιοτεχνολογίας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σημείωσε επίσης πως επειδή η κυβέρνηση δίνει σημασία στην έρευνα και στη σύνδεσή της με τη παραγωγή, προτίθεται να διπλασσιάσει τα σχετικά κονδύλια που προβλέπονται στο Δ’ ΚΠΣ στο υπουργείο, σε σχέση με τα κονδύλια που προβλέπονταν στο Γ’ΚΠΣ.