Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 01 Ιουλίου 2009 12:41

Συγχωνεύονται οι ιαπωνικές τράπεζες Shinsei, Aozora

Σε συγχώνευση συμφώνησαν να προχωρήσουν οι ιαπωνικές τράπεζες Shinsei Bank και Aozora Bank, δημιουργώντας την έκτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας. Το ύψος της συμφωνίας ανέρχεται στα 5,9 δισ. δολάρια. Ο νέος όμιλος θα διαθέτει ενεργητικό ύψους 18 τρισ. γιεν (186 δισ. δολ.).

Σε συγχώνευση συμφώνησαν να προχωρήσουν οι ιαπωνικές τράπεζες Shinsei Bank και Aozora Bank, δημιουργώντας την έκτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας. Το ύψος της συμφωνίας ανέρχεται στα 5,9 δισ. δολάρια.

Οι δύο όμιλοι – οι οποίοι έχουν εμφανίσει σημαντικές απώλειες λόγω των επενδύσεών τους στο εξωτερικό και των «κακών δανείων» – όρισαν τον Νορίτο Ικέντα, πρώην πρόεδρο της ιαπωνικής τράπεζας Ashikaga Bank, ως διευθύνοντα σύμβουλο της νέας εταιρείας.

Βάσει των όρων της συμφωνίας, οι Shinsei και Aozora θα κατέχουν ποσοστό 50% έκαστη στο νέο όμιλο – ο οποίος θα διαθέτει ενεργητικό ύψους 18 τρισ. γιεν (186 δισ. δολ.).

Την περυσινή οικονομική χρήση, οι δύο εταιρείες εμφάνισαν συνδυασμένες ζημίες 4 δισ. δολαρίων, ως αποτέλεσμα των «κακών δανείων» και επενδύσεων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, με τις πιθανότητες επιβίωσής τους – εν μέσω της οικονομικής κρίσης στην Ιαπωνία – να περιορίζονται.

Η χρηματιστηριακή αξία της Shinsei διαμορφώνεται στα 323,5 δισ. γιεν, βάσει της σημερινής τιμής κλεισίματος της μετοχής της, ενώ η αντίστοιχη αξία της Aozora ανέρχεται στα 249,2 δισ. γιεν.