Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 01 Ιουλίου 2009 19:22

ΥΠΟΙΟ: Ολοκληρώθηκε το μεγαλύτερο μέρος του Γ' ΚΠΣ με πλήρη απορρόφηση πόρων

Ολοκληρώθηκε χθες με επιτυχία το μεγαλύτερο μέρος του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, με πλήρη απορρόφηση των πόρων, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Ολοκληρώθηκε χθες με επιτυχία το μεγαλύτερο μέρος του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΚΠΣ) για την Προγραμματική Περίοδο 2000-2006, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Προστίθεται πως επιτεύχθηκε η πλήρης απορρόφηση των προβλεπόμενων κοινοτικών πόρων χωρίς να χαθεί ούτε ένα ευρώ (η διετία 2007 και 2008, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ε.Ε., ήταν περίοδος αποπληρωμής).

Συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκαν τα 9 από τα 13 Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα («Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης», «Κεντρικής Μακεδονίας», «Δυτικής Μακεδονίας», «Ηπείρου», «Θεσσαλίας», «Ιονίων Νήσων», «Βορείου Αιγαίου», «Νοτίου Αιγαίου» και «Κρήτης») και δύο από τα 11 Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα («Εκπαίδευση και Αρχική Επαγγελματική Κατάρτιση» του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού). Τα Προγράμματα αυτά είχαν παραταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως την 30η Ιουνίου 2009, λόγω των ειδικών συνθηκών που προέκυψαν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου επισημαίνεται ακόμη πως για τα υπόλοιπα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα των τεσσάρων πυρόπληκτων περιοχών (Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Αττικής και Πελοποννήσου), καθώς και για τα υπόλοιπα Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα, η κυβέρνηση έχει επιτύχει παράταση της επιλεξιμότητας των δαπανών τους έως την 31η Δεκεμβρίου 2009, λόγω των επιπτώσεων των καταστροφικών πυρκαγιών του 2007. Η χρηματοδότηση των Προγραμμάτων αυτών έχει εξασφαλιστεί πλήρως από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Το υπουργείο αναφέρει ακόμη πως παράλληλα, με ταχείς ρυθμούς συνεχίζεται η καταχώρηση των δαπανών ενταγμένων έργων στο ΕΣΠΑ 2007-2013. Η ενεργοποίηση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων έχει ήδη φτάσει στο 40% του συγχρηματοδοτούμενου προϋπολογισμού. Έως σήμερα έχουν εκδοθεί προσκλήσεις για υποβολή προτάσεων για νέες δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 13 δισ. ευρώ, στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται τα έργα γέφυρες.

«Η ολοκλήρωση του Γ΄ ΚΠΣ με πλήρη απορρόφηση των πόρων, είναι η ηχηρή απάντηση στις Κασσάνδρες, που όλο αυτό το διάστημα δεν είχαν κουραστεί να κινδυνολογούν. Είναι κυρίως η δικαίωση μιας μεγάλης προσπάθειας» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Γιάννης Παπαθανασίου.