Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 02 Ιουλίου 2009 10:47

Ευρωζώνη: Στο ναδίρ οι πληθωριστικές πιέσεις

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα υποχώρησαν το Μάιο οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη. Ο σχετικός δείκτης του Economic Cycle Institute, ο οποίος αποτυπώνει τις μελλοντικές τάσεις, υποχώρησε στο χαμηλό των 81,7 μονάδων από τις 82,3 μονάδες του Απριλίου.

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα υποχώρησαν το Μάιο οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη, υποδηλώνοντας ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή πιθανόν να υποχωρήσει περαιτέρω υπό το μηδέν τους προσεχείς μήνες.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, ο σχετικός δείκτης του Economic Cycle Institute, ο οποίος αποτυπώνει τις μελλοντικές τάσεις, υποχώρησε στο χαμηλό των 81,7 μονάδων από τις 82,3 μονάδες του Απριλίου, ως αποτέλεσμα των μικρότερων πληθωριστικών πιέσεων, ειδικά στη Γερμανία και την Ισπανία.

«Με τον δείκτη να υποχωρεί σε νέο ιστορικό χαμηλό το Μάιο, οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη πιθανόν να συνεχίσουν να υποχωρούν», αναφέρει το ECRI στην έκθεσή του.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε τον Ιούνιο κατά 0,1%, με τις τιμές να βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά στην ιστορία. Οι οικονομολόγοι αναμένουν περαιτέρω μείωσή του τους καλοκαιρινούς μήνες, προτού ανακάμψουν στα τέλη της χρονιάς.