Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 02 Ιουλίου 2009 14:45

ΕΚΤ: Αμετάβλητα στο 1% τα επιτόκια

Αμετάβλητο, στο ιστορικό χαμηλό του 1%, διατήρησε το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Το ενδιαφέρον της αγοράς στρέφεται στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του προέδρου Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Αμετάβλητο, στο ιστορικό χαμηλό του 1%, διατήρησε το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Από τους 82 οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, οι 81 είχαν προβλέψει ότι η ΕΚΤ θα αφήσει αμετάβλητο το επιτόκιό της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη της ΕΚΤ συνεδρίασαν σήμερα στο Λουξεμβούργο, αντί στη Φρανκφούρτη, στο πλαίσιο της τακτικής της τράπεζας να πραγματοποιεί κάθε χρόνο δύο συνεδριάσεις σε διάφορες πρωτεύουσες της Ευρωζώνης.

Το ενδιαφέρον της αγοράς στρέφεται στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του διοικητή της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Αναλυτές θα μελετήσουν τις δηλώσεις του, αναζητώντας ενδείξεις για τις οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης, όπως και λεπτομέρειες για το πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολογιών, που αναμένεται να αρχίσει αυτόν το μήνα.

Παρά την αύξηση της ανεργίας, τους περιοριστικούς όρους δανεισμού και τον κίνδυνο αποπληθωρισμού, τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία από τις χώρες-μέλη της ζώνης του ευρώ υποδεικνύουν ότι τα χειρότερα στην οικονομική ύφεση έχουν παρέλθει.