Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 02 Ιουλίου 2009 17:19

Στην Αθήνα το Τέταρτο Παγκόσμιο Φόρουμ Ρυθμιστικών Θεμάτων Ενέργειας

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) σε συνεργασία με το Συμβούλιο των Ευρωπαίων Ρυθμιστών Ενέργειας (CEER) διοργανώνουν το Tέταρτο Παγκόσμιο Φόρουμ Ρυθμιστικών Θεμάτων Ενέργειας (WFER IV) από τις 18 έως τις 21 Οκτωβρίου 2009 στο ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental στην Αθήνα,. Το WFER IV υποστηρίζεται από Συντονιστική Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν οι πρόεδροι των διεθνών περιφερειακών ενώσεων ρυθμιστών ενέργειας και τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κάρολου Παπούλια, και του Ευρωπαίου Επιτρόπου για την Ενέργεια, κ. Andris Piebalgs.

Το WFER IV έχει ως αφετηρία τα συμπεράσματα των τριών προηγούμενων διοργανώσεων, στο Μόντρεαλ το 2000 (WFER I), στη Ρώμη το 2003 (WFER ΙΙ), και στη Ουάσιγκτον το 2006 (WFER.ΙΙΙ). Στόχος του Φόρουμ είναι να αποτελέσει πεδίο γόνιμου διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων επί όλων των κρίσιμων ζητημάτων, πρόσφατων εξελίξεων και νέων τάσεων στη ρύθμιση της αγοράς ενέργειας.

Η θεματολογία του επικεντρώνεται στα εξής βασικά σημεία.

• Στον ασφαλή και αξιόπιστο εφοδιασμό ενέργειας υπό συνθήκες ανταγωνισμού.

• Στο ρόλο των ρυθμιστών στη διαμόρφωση και επίτευξη των στόχων της ενεργειακής, περιβαλλοντικής, κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής.

• Στην προστασία των ευάλωτων καταναλωτών.

• Στη συσχέτιση των ενεργειακών και των οικονομικών αγορών καθώς και σε ζητήματα ανεξαρτησίας, αρμοδιοτήτων, βέλτιστων πρακτικών, συνεργασίας και εκπαίδευσης των ρυθμιστικών αρχών.

Τη θεματολογία, και το αναλυτικό πρόγραμμα της διοργάνωσης κατάρτισε Διεθνής Επιτροπή Προγράμματος στην οποία συμμετέχουν ρυθμιστές, εκπρόσωποι της βιομηχανίας ενέργειας και χρηματοπιστωτικών οργανισμών, καθώς και κορυφαίοι ακαδημαϊκοί και εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο. Η διοργάνωση περιλαμβάνει είκοσι δύο συνόδους ολομέλειας και παράλληλες θεματικές διασκέψεις με περισσότερους από 120 διακεκριμένους ομιλητές και από τις έξη ηπείρους και έμφαση σε επίκαιρα ρυθμιστικά ζητήματα, κρίσιμα τόσο για τις αναπτυγμένες όσο και για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Περισσότεροι από 1.000 κορυφαίοι εκπρόσωποι της διεθνούς ενεργειακής σκηνής εκτιμάται ότι θα συμμετάσχουν στις εργασίες του WFER IV και θα ανταλλάξουν απόψεις.

Στους επιβεβαιωμένους προεδρεύοντες και ομιλητές συγκαταλέγονται

- Ο Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Ενέργειας (A. Piebalgs),

- Η Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Καταναλωτών (M. Kuneva)

- Ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Bocconi και πρώην Αντιπρόεδρος της Ευρ. Επιτροπής και Επίτροπος Ανταγωνισμού (M. Monti),

- Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (Π. Σακελλάρης) και

- Οι επικεφαλείς των περιφερειακών ρυθμιστικών αρχών ενέργειας, της Ευρώπης (Λόρδος Mogg), της Ανατολικής Ευρώπης (G. Szorenyi), της Ρωσίας (S. Novikov), των ΗΠΑ (F. Butler), του Καναδά (P. Gurnham), της Αφρικής (S. Mokoena), της Ινδίας (P.Deo και L.Mansingh), και της Αυστραλίας (J. Tamblyn).

- Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Vattenfall και Πρόεδρος της Eurelectric (L. Josefsson)

- Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ENTSO E (D. Dobbeni)

- Ο Αντιπρόεδρος της Florida Power & Light και πρώην Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας των ΗΠΑ (J.T. Kelliher)

- Ο Αντιπρόεδρος σε θέματα τεχνολογιών της ABB (C. Rytoft)

- O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Εθνικού Συμβουλίου Ενέργειας του Καναδά (G. Caron)

- Ο Διευθυντής της Διεθνούς Ένωσης Καταναλωτών (B. Pedersen)

- Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (H. Grunfeld)

Αναλυτικός κατάλογος των περισσότερων από 120 προεδρευόντων και ομιλητών βρίσκεται στην ιστοσελίδα του συνεδρίου.