Επενδύσεις για εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια χωρίς συμμετοχή ή με περιορισμένη δαπάνη των ιδιοκτητών προβλέπει το νομοσχέδιο που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης. Δημιουργείται επίσης «Πράσινο Ταμείο» για τη χρηματοδότηση επιχειρηματικών σχεδίων για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.
Επενδύσεις για εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια χωρίς συμμετοχή ή με περιορισμένη δαπάνη των ιδιοκτητών προβλέπει το νομοσχέδιο που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, με το οποίο θεσπίζεται η Χρηματοδότηση Ενεργειακών Έργων από τρίτους.
Με το νέο θεσμικό πλαίσιο, μια εταιρεία ενεργειακών υπηρεσιών θα αναλαμβάνει το κόστος για την υλοποίηση των εργασιών που θα επιφέρουν εξοικονόμηση ενέργειας (π.χ. μονώσεις, διπλά τζάμια, κουφώματα, αντικατάσταση καυστήρα κλπ.) και θα πληρώνεται σταδιακά από το όφελος που προκύπτει για τους ιδιοκτήτες των κτιρίων λόγω της μείωσης των λογαριασμών ηλεκτρικού, φυσικού αερίου ή πετρελαίου θέρμανσης.
«Με τον τρόπο αυτό, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, εξοικονομούμε ενέργεια και ενισχύουμε μια καινοτόμο επιχειρηματική δράση χωρίς οι καταναλωτές να επιβαρύνονται ούτε ένα ευρώ».
Με το ίδιο νομοσχέδιο δημιουργείται «Πράσινο ταμείο» που θα επιδοτεί ή θα εξασφαλίζει χρηματοδότηση επιχειρηματικών σχεδίων για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και θα χρηματοδοτείται από Κοινοτικά προγράμματα καθώς και από μέρους του κύκλου εργασιών των ενεργειακών επιθεωρήσεων.
Οι ενεργειακές επιθεωρήσεις θεσπίστηκαν με νόμο που ψηφίστηκε πέρυσι και είναι υποχρεωτικές για όλα τα κτίρια που πωλούνται ή ενοικιάζονται. Οι σχετικές ρυθμίσεις δεν έχουν ενεργοποιηθεί ακόμη καθώς εκκρεμεί η έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων για τη θέσπιση του Σώματος Ενεργειακών Επιθεωρητών και τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ).
Ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε πάντως σήμερα ότι «το κόστος έκδοσης των ενεργειακών πιστοποιητικών, όπως έχει συμφωνηθεί με την Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, δεν θα ξεπερνά για τα σπίτια το 1 ευρώ ανά τετραγωνικό».
Στο ίδιο νομοσχέδιο, που προβλέπεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι προβλέπονται ακόμη τα εξής:
-Στις νέες οικοδομές και σε όσα κτίρια ανακαινίζονται ριζικά θα εγκαθίστανται νέοι ηλεκτρονικοί μετρητές κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας με δυνατότητα τηλεμέτρησης. Ήδη έχουν εγκατασταθεί τέτοιοι μετρητές σε 8.500 καταναλωτές μέσης τάσης και 100 χαμηλής ενώ η ΔΕΗ θα εγκαταστήσει πιλοτικά άλλους 60.000 σε μεγάλους καταναλωτές χαμηλής τάσης (επιχειρήσεις και νοικοκυριά). Οι μετρητές αυτοί παρέχουν τη δυνατότητα εφαρμογής διαφορετικών χρεώσεων στη διάρκεια του 24ώρου. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε ότι δεν υπάρχει ζήτημα αύξησης στα τιμολόγια της ΔΕΗ.
-Οι εταιρίες παροχής ενέργειας θα ενημερώνουν τους πελάτες τους για τις δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας και δαπανών, και θα τους παρέχουν συγκριτικά στοιχεία με τις καταναλώσεις σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά ή με έναν τυπικό καταναλωτή της ίδιας κατηγορίας.
-Εξαιρούνται από την υποχρέωση εγκατάστασης δικτύου φυσικού αερίου οι νέες οικοδομές που κάνουν αποδεδειγμένα χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
-Μεταφέρεται στη νομοθεσία ο εθνικός στόχος για εξοικονόμηση ενέργειας 9 % ως το 2016 που έχει τεθεί από την ΕΕ.
-Τίθενται ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης για τις προμήθειες του Δημοσίου και προβλέπεται η αντικατάσταση ή αναβάθμιση μη ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Προμήθειες εξοπλισμού που δεν συμφωνούν με τις προδιαγραφές δεν θα θεωρούνται δημόσια δαπάνη, δεν θα εκκαθαρίζονται και δεν θα πληρώνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες δημοσιονομικού ελέγχου.
-Δημιουργείται Διυπουργική Επιτροπή για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων με συμμετοχή των υπουργών Οικονομίας, Εξωτερικών και Ανάπτυξης. Ήδη έχει καταρτισθεί νομοσχέδιο που αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο για τις έρευνες.
-Αποκτά αυτοτελή νομική προσωπικότητα το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου που θα χρηματοδοτείται με ετήσια εισφορά από τις ενεργειακές εταιρίες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ