Τον φόβο ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη μπορεί να δεχθεί χρόνιο πλήγμα λόγω της ύφεσης συζήτησαν οι υπουργοί Οικονομίας της ευρωζώνης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup. Για τον κίνδυνο «αληθινής κοινωνικής κρίσης» λόγω της ανεργίας έκανε λόγο ο προεδρεύων Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Τον φόβο ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη μπορεί να δεχθεί χρόνιο πλήγμα λόγω της ύφεσης συζήτησαν οι υπουργοί Οικονομίας της ευρωζώνης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup.
Όπως είπε ο προεδρεύων του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η εν δυνάμει ανάπτυξη της ευρωζώνης μπορεί να υποχωρήσει κάτω από το 1% αυτό το έτος και το επόμενο, από 2,2% που ήταν πριν την ύφεση.
«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα λόγω της κρίσης η ευρωζώνη να υποστεί δυνητικά μόνιμη απώλεια της μελλοντικής ανάπτυξης», όπως δήλωσε.
Τόσο ο κ. Γιούνκερ όσο και ο επίτροπος για τις νομισματικές υποθέσεις Χοακίν Αλμούνια ανέφεραν ότι τα χειρότερα φαίνεται να έχουν περάσει για την ευρωζώνη αλλά οποιαδήποτε ανάκαμψη δεν πρόκειται να αρχίσει πριν το 2010.
Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ, η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί από το 9,5% που έφτασε το Μάιο και να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πλήττοντας τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα.
«Το ποσοστό της απασχόλησης είναι πιθανό να υποχωρήσει, η ανεργία να αυξηθεί… υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθούμε σε μία αληθινή κοινωνική κρίση», επισήμανε.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί στο 9,9% αυτή τη χρονιά και στο 11,5% το 2010 από 7,5% το 2008.
Ο κ. Γιούνκερ πρόσθεσε ότι η χαμηλή εν δυνάμει ανάπτυξη θα δυσκολέψει τις προσπάθειες των κυβερνήσεων να μειώσουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα που έχουν διογκωθεί λόγω των πακέτων αντιμετώπισης της κρίσης.
Διαφωνίες για την ενιαία εκπροσώπηση
Εν τω μεταξύ, οι 16 υπουργοί Οικονομίας δεν κατέληξαν σε συμφωνία ως προς το ενδεχόμενο ενιαίες εκπροσώπησής τους σε διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς και συγκεκριμένα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ο κ. Αλμούνια δήλωσε ότι ο ίδιος καθώς και ο κ. Γιούνκερ είχαν υποστηρίξει την ιδέα της ενιαίας εκπροσώπησης στο ΔΝΤ, καθώς είναι «ο καλύτερος τρόπος να υπάρξει ξεκάθαρη και ισχυρή προώθηση των συμφερόντων μας».
Ενστάσεις ωστόσο διατύπωσαν Γαλλία και Γερμανία. Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι το σχέδιο «δεν είναι ακόμα ούτε ρεαλιστικό ούτε ώριμο», συμπληρώνοντας ότι η ΕΕ δεν έχει υπερβολική εκπροσώπηση στο ΔΝΤ.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε ότι δεν είναι ακόμα η σωστή στιγμή για να έχει μόνο μία έδρα στο ΔΝΤ η ΕΕ.
Πηγή: Reuters