Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 08 Ιουλίου 2009 07:53

Rio Tintο: Συνελήφθησαν τέσσερα στελέχη της στην Κίνα

Συνελήφθησαν τέσσερα στελέχη της Rio Tinto στην Κίνα τις τρεις τελευταίες ημέρες, μετά το αδιέξοδο των συνομιλιών με τη χώρα στο θέμα των τιμών σιδηρομεταλλεύματος.

Συνελήφθησαν τέσσερα στελέχη της Rio Tinto στην Κίνα τις τρεις τελευταίες ημέρες, μετά το αδιέξοδο των συνομιλιών με τη χώρα στο θέμα των τιμών σιδηρομεταλλεύματος.

Η Rio έχασε κάθε επαφή με τους εργαζομένους της στη Σαγκάη από τις 5 Ιουλίου, την ημέρα της σύλληψής τους, και δεν γνωρίζει τον λόγο για τον οποίο κρατούνται, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της μεταλλουργίας, Νικ Κόμπαν. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Sydney Morning Herald», ένας από τους συλληφθέντες είναι ο Στερν Χιου, κάτοχος αυστραλιανού διαβατηρίου και επικεφαλής των δραστηριοτήτων σιδηρομεταλλεύματος της Rio στην Κίνα. Αξιωματούχος του γραφείου Τύπου της αστυνομίας στη Σαγκάη, δεν σχολίασε τις συλλήψεις, λέγοντας ότι γίνονται έλεγχοι με άλλα τμήματα.

Οι μύλοι στην Κίνα, τη μεγαλύτερη χώρα αγοράς σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο, επιδιώκουν μεγαλύτερη μείωση τιμής από το 33% που συμφωνήθηκε τον Μάϊο μεταξύ της Rio Tinto που εδρεύει στο Λονδίνο και των παραγωγών σε Ιαπωνία, Κορέα και Ταϊβάν. Τον μήνα που πέρασε η Rio Tinto εγκατέλειψε την επένδυση ύψους 19,5 δισ. δολ. από την Aluminum Corp. of China, τέσσερις μήνες μετά τη συμφωνία για τη μεγαλύτερη ξένη επένδυση της Κίνας.

Οι λόγοι της σύλληψης δεν έχουν διευκρινιστεί, σύμφωνα με εσωτερικό e-mail της Rio Tinto, το οποίο μεταβιβάστηκε στο Bloomberg.

Οι μετοχές της Rio σημείωναν απώλειες 1,5%, φθάνοντας στα 46,64 δολ. Αυστραλίας η μία στη 1:41 μ.μ. κατά τη διαπραγμάτευσή του στο Σύδνεϋ, έναντι απωλειών 1,1% του δείκτη S&P/ASX 200 Index.

ΠΗΓΗ: Bloomberg