Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 08 Ιουλίου 2009 15:14

Eurobank EFG: Θα μειωθούν τα περιθώρια του ελληνικού 10ετούς ομολόγου

Η αυξητική επίδραση της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης στο δανεισμό του ελληνικού δημοσίου επισημαίνεται στο νέο τεύχος της έκδοσης «Οικονομία και Αγορές» της Eurobank EFG. Τα ελληνικά περιθώρια θα μειωθούν στο μέλλον, εφόσον η παγκόσμια κρίση περάσει, τονίζεται στη μελέτη.

Η αυξητική επίδραση της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης στο δανεισμό του ελληνικού δημοσίου επισημαίνεται στο νέο τεύχος της έκδοσης «Οικονομία και Αγορές» της Eurobank EFG, στο οποίο φιλοξενείται άρθρο της Δρς. Βένης Αρακελιάν με θέμα τη διεύρυνση του περιθωρίου απόδοσης του 10ετούς ελληνικού κυβερνητικού ομολόγου.

«Η κρίση μεγάλωσε σημαντικά την ανησυχία των επενδυτών και τις δυσκολίες χρηματοδότησης στην αγορά, με αποτέλεσμα να επιδράσει αυξητικά και στο δανεισμό του ελληνικού δημοσίου», τονίζεται στη μελέτη και διατυπώνεται η εκτίμηση ότι τα ελληνικά περιθώρια θα μειωθούν στο μέλλον, εφόσον η παγκόσμια κρίση περάσει.

Παρόλα αυτά, η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών και Προβλέψεων της Eurobank EFG, η οποία εξέδωσε το νέο τεύχος της μελέτης, διευκρινίζει πως «η λήξη της κρίσης δεν σημαίνει αναγκαστικά και επάνοδο στα προ-κρίσης επίπεδα του περιθωρίου αυτού».

Σημειώνεται ότι σε προηγούμενη μελέτη της Διεύθυνσης Τρέχουσας Οικονομικής Ανάλυσης της Eurobank αναλύθηκε η σχέση μεταξύ των ελληνικών περιθωρίων και των περιθωρίων άλλων χωρών της ΕΕ και διαπιστώθηκε ότι τα 2/3 της ελληνικής διακύμανσης οφείλονται σε κοινούς παράγοντες, που επιδρούν σε όλα τα ευρωπαϊκά περιθώρια.

Στην παρούσα μελέτη η ανάλυση επεκτείνεται στη σχέση του περιθωρίου απόδοσης του ελληνικού 10ετούς κυβερνητικού ομολόγου με σειρά άλλων μεταβλητών της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής αγοράς, πέραν των αντίστοιχων περιθωρίων στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη.

«Διαπιστώνεται ότι οι παράγοντες που σχετίζονται με τις μεταβολές του ελληνικού περιθωρίου απόδοσης δεν είναι οι ίδιοι πριν και μετά την κρίση, η έναρξη της οποίας χρονολογείται επίσημα στα τέλη Ιουλίου 2007», τονίζει η Eurobank.

Συγκεκριμένα, προ κρίσης, μοναδικός στατιστικά σημαντικός παράγοντας ήταν οι συνθήκες που επικρατούσαν στην αγορά ασφαλίστρων κινδύνου στα εταιρικά ομόλογα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, τα οποία απαρτίζουν τον γνωστό δείκτη iTraxx Europe. Αντιθέτως, μετά τη κρίση οι μεταβολές των ελληνικών περιθωρίων σχετίζονται όχι μόνο με αυτών του δείκτη iTraxx, αλλά και με εκείνων των περιθωρίων αποδόσεων των ομολόγων αναδυόμενων αγορών, όπως εκφράζονται στο δείκτη EMBI+, καθώς και με τις δύσκολες συνθήκες που επιστατούσαν στη διατραπεζική αγορά, όπως αυτές αποτυπώνονται στο περιθώριο μεταξύ "ακάλυπτου" και "καλυμμένου" δανεισμού διάρκειας τριών μηνών στο σχετικό περιθώριο μεταξύ του London Interbank Offered Rate, LIBOR, και του αντίστοιχου Overnight Index Swap, OIS.

«Μετά την κρίση, το 20% της ημερήσιας διακύμανσης του ελληνικού περιθωρίου “εξηγείται” από την ημερήσια διακύμανση των ανωτέρω μεταβλητών.»