Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 08 Ιουλίου 2009 17:19

Ενωση Οργανισμών Προσέλκυσης Επενδύσεων Mαύρης Θάλασσας

Με μία μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η συμμετοχή του Invest in Greece Agency, στο συνέδριο Black Sea Trade and Investment promotion programme (BSTIP), στις 2 Ιουλίου στο Bodrum της Τουρκίας.

Με μία μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η συμμετοχή του Invest in Greece Agency, στο συνέδριο Black Sea Trade and Investment promotion programme (BSTIP), στις 2 Ιουλίου στο Bodrum της Τουρκίας.

Στο συνέδριο, το οποίο διοργανώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών BSTIP το Invest in Greece Agency εκπροσωπώντας τη χώρα, ως ο αρμόδιος εθνικός φορέας προσέλκυσης επενδύσεων στην Ελλάδα, ανέλαβε στρατηγικής σημασίας πρωτοβουλία, καταθέτοντας πρόταση στα μέλη του BSTIP για τη δημιουργία της Ένωσης “Black Sea Association of IPAs”.

Κατά τη λήξη των εργασιών του συνεδρίου, η πρόταση της Invest in Greece έγινε δεκτή με ενθουσιασμό και υπερψηφίστηκε από τα μέλη.

Επιπλέον, οι χώρες – σύνεδροι επιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στην «επενδυτική» Ελλάδα και προχώρησαν στην έμπρακτη αναγνώριση της αξίας της Ελληνικής πρωτοβουλίας, δίνοντας την Εκτελεστική Γραμματεία στην εταιρεα Invest in Greece, με έδρα την Αθήνα.

Το Black Sea Trade and Investment promotion programme (BSTIP) αποτελεί μια κοινή πρωτοβουλία της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Οργάνωσης Οικονομικής Συνεργασίας Μαύρης Θάλασσας και των Ηνωμένων Εθνών.

Σκοπός του Προγράμματος είναι η επίτευξη διακρατικών, εμπορικών και επενδυτικών συνεργασιών σε τομείς που παρουσιάζουν αναξιοποίητες ευκαιρίες, καθώς και η προώθηση της περιφερειακής οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών του Black Sea Economic Cooperation (BSEC). Στο Πρόγραμμα συμμετέχουν ενεργά 12 χώρες (Αλβανία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Μολδαβία, Ουκρανία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία και Τουρκία).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η υλοποίηση της πρότασης του Invest in Greece αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τις επενδυτικές προοπτικές των χωρών της Μαύρης Θάλασσας. Η Ένωση των Οργανισμών Προσέλκυσης Επενδύσεων της περιοχής (Black Sea Association of IPAs) θα αναλάβει πρωτοβουλίες συνεργασίας μεταξύ όλων των μελών-χωρών, καθώς και πρωτοβουλίες ενίσχυσης του «επενδυτικού προφίλ» της περιοχής, κατ’ αποκλειστικότητα ή σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις ή διεθνή δίκτυα. Η Ένωση, στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι Οργανισμοί Προσέλκυσης Επενδύσεων (IPAs) των χωρών της Μαύρης Θάλασσας, θα αποτελέσει ένα διακρατικό «όχημα» συνεργασίας, με στόχο την ανάπτυξη των επενδυτικών ροών στην περιοχή.