Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 09 Ιουλίου 2009 08:26

Κροατία: Την αναθεώρηση του προϋπολογισμού υποστηρίζει η ΗΝΒ

Την αναθεώρηση του προϋπολογισμού υποστηρίζει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας της Κροατίας (HNB), με δεδομένη την πορεία των μακροοικονομικών δεικτών της κροατικής οικονομίας.

Την αναθεώρηση του προϋπολογισμού υποστηρίζει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας της Κροατίας (HNB), με δεδομένη την πορεία των μακροοικονομικών δεικτών της κροατικής οικονομίας. Η ΗΝΒ υποστηρίζει ότι θα πρέπει να γίνει σοβαρή προσπάθεια για τον περιορισμό του ελλείμματος στο δημόσιο τομέα, προκειμένου να αποκατασταθεί η ισορροπία μεταξύ των εσόδων και των εξόδων στον κρατικό προϋπολογισμό.

Η τράπεζα εκτιμά ότι η μεγαλύτερη ανησυχία στην υλοποίηση της δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης προέρχεται από το ενδεχόμενο παραπέρα μείωσης των δημοσίων εσόδων, η πορεία των οποίων επηρεάζεται άμεσα από την εμπορική διακίνηση των αγαθών στην κροατική αγορά. Από την άλλη μεριά, καθώς τα έσοδα του προϋπολογισμού μειώνονται, προκύπτει μία διαρκή ανάγκη χρηματοδότησης των αναγκών δημόσιας λειτουργίας, εξέλιξη που οδηγεί μονόπλευρα στον εξωτερικό (διεθνή) δανεισμό.

Η ΗΝΒ επισημαίνει, επίσης, ότι τους τελευταίους μήνες έχουν μειωθεί τα περιθώρια αντίδρασης της, καθώς έχει αξιοποιήσει τα αποθέματα ρευστού των εμπορικών τραπεζών, για την «απορρόφηση» των συνεπειών της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Hina