Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 09 Ιουλίου 2009 14:00

Βρετανία: Σταθερό στο 0,5% το επιτόκιο

Σταθερό, στο ιστορικό χαμηλό του 0,5%, διατήρησε η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) το βασικό της επιτόκιο, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών, σε μια προσπάθεια να στηρίξει τη βρετανική οικονομία. Αμετάβλητο στα 125 δισ. στερλίνες το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Σταθερό, στο ιστορικό χαμηλό του 0,5%, διατήρησε η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) το βασικό της επιτόκιο, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών, σε μια προσπάθεια να στηρίξει τη βρετανική οικονομία.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της ΒοΕ συμφώνησε επίσης να διατηρήσει αμετάβλητο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στα 125 δισ. στερλίνες, αιφνιδιάζοντας τις αγορές που προέβλεπαν αύξησή του κατά 25 δισ. στερλίνες.

Η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας ξεκίνησε την αγορά στοιχείων ενεργητικού με την τύπωση νέου χρήματος τον περασμένο Μάρτιο και αναμένεται να φτάσει στον στόχο των 125 δισ. στερλινών αργότερα αυτόν το μήνα. Η ΒοΕ ανακοίνωσε πως θα επανεξετάσει το πρόγραμμα τον Αύγουστο.

Αν και η βρετανική οικονομία δεν βρίσκεται πλέον σε «ελεύθερη πτώση», ο τραπεζικός δανεισμός παραμένει αδύναμος και η διάρκεια της ανάκαμψης αβέβαιη. Την ίδια στιγμή, η ανεργία στη χώρα αυξάνεται και η βιομηχανική δραστηριότητα συρρικνώνεται.