Τα ελκυστικά αρσενικά απελευθερώνουν λιγότερο σπέρμα σε κάθε ζευγάρωμα για να μπορούν να ζευγαρώσουν με περισσότερα θηλυκά, σύμφωνα με έρευνα βρετανικών πανεπιστημίων, που καταλήγει στο παράδοξο συμπέρασμα ότι το ζευγάρωμα με ελκυστικά αρσενικά μπορεί να είναι λιγότερο γόνιμο από το ζευγάρωμα με μη ελκυστικά.
Τα ελκυστικά αρσενικά απελευθερώνουν λιγότερο σπέρμα σε κάθε ζευγάρωμα για να μπορούν να ζευγαρώσουν με περισσότερα θηλυκά, σύμφωνα με έρευνα βρετανικών πανεπιστημίων, που καταλήγει στο παράδοξο συμπέρασμα ότι το ζευγάρωμα με ελκυστικά αρσενικά μπορεί να είναι λιγότερο γόνιμο από το ζευγάρωμα με μη ελκυστικά.
Η έρευνα του University College του Λονδίνου και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που θα δημοσιοποιηθεί στο επιστημονικό περιοδικό American Naturalist, υποστηρίζει ότι στόχος των ελκυστικών αρσενικών είναι να μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητες γέννησης απογόνων από περισσότερα θηλυκά.
Σύμφωνα με τον Σαμ Τάζιμαν, ερευνητή στο UCL: «Σε κάποια είδη, τα θηλυκά ζευγαρώνουν με πολλά διαφορετικά αρσενικά… Εφόσον τα αρσενικά έχουν πεπερασμένους πόρους να διαθέσουν στο ζευγάρωμα, φροντίζουν να τους διαθέτουν κατάλληλα ώστε το κάθε ζευγάρωμα να τους εξασφαλίζει το μέγιστο αριθμό απογόνων. Αν ένα αρσενικό διαθέσει πολλούς πόρους σε κάθε ζευγάρωμα θα έχει περισσότερους απογόνους σε κάθε ζευγάρωμα, αλλά το τίμημα θα είναι λιγότερα ζευγαρώματα. Αν όμως το αρσενικό διαθέσει λιγότερους πόρους σε κάθε ζευγάρωμα θα εξασφαλίσει λιγότερους απογόνους σε κάθε ζευγάρωμα, αλλά θα μπορέσει να ζευγαρώσει περισσότερες φορές.»
Όπως λέει ο κ. Τάζιμαν: «Το πώς το κάθε αρσενικό χειρίζεται αυτό το δίλημμα εξαρτάται από το πόσο εύκολα προσελκύει θηλυκά. Όσο πιο ελκυστικό είναι ένα αρσενικό, τόσο πιο πολύ θα θέλουν τα θηλυκά να ζευγαρώσουν μαζί του, μειώνοντας την αξία κάθε ζευγαρώματος γι’ αυτό. Αυτό σημαίνει ότι ιδανικά πρέπει να διαθέτει λιγότερο σπέρμα σε κάθε ζευγάρωμα. Παρόλο που αυτό μειώνει τη γονιμότητα για κάθε ζευγάρωμα, μεγιστοποιεί το συνολικό αριθμό απογόνων. Τα λιγότερο ελκυστικά αρσενικά εξασφαλίζουν λιγότερα ζευγαρώματα, αλλά αποδίδουν μεγαλύτερη αξία σε καθένα από αυτά και διαθέτοντας περισσότερο σπέρμα, αποκομίζουν το μεγαλύτερο δυνατό όφελος από τις λιγοστές ευκαιρίες τους. Αυτό οδηγεί στην μάλλον παράδοξη πρόβλεψη ότι το ζευγάρωμα με ελκυστικά αρσενικά μπορεί να είναι λιγότερο γόνιμο από αυτό με μη ελκυστικά αρσενικά».
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα παραδείγματα είναι προς το παρόν λιγοστά, αφού μέχρι τώρα κυριαρχούσε η άποψη ότι τα πλέον ελκυστικά αρσενικά είναι και τα πιο γόνιμα. Ένα πιθανό παράδειγμα είναι οι κόκορες: όσοι βρίσκονται πιο ψηλά στην «κοινωνική ιεραρχία» και βρίσκουν εύκολα θηλυκά (όταν ζουν ελεύθερα), απελευθερώνουν λιγότερο και χαμηλότερης ποιότητας σπέρμα σε κάθε ζευγάρωμα. Όταν οι επιστήμονες αλλάξουν την «ιεραρχία», αλλάζει αυτόματα και η ποιότητα του σπέρματος του κυρίαρχου αρσενικού.
¶γνωστο παραμένει προς το παρόν κατά πόσο αυτά τα ευρήματα αφορούν τους ανθρώπους. «Η ανθρώπινη ελκυστικότητα είναι περίπλοκη και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες… Ωστόσο, η ποσότητα και η ποιότητα του σπέρματος σε κάθε εκσπερμάτωση είναι πιθανό να επηρεάζονται από παρόμοιους παράγοντες, όπως η ελκυστικότητα και ο αριθμός των σεξουαλικών παρτενέρ, που είναι σημαντικοί και σε άλλα είδη», σημειώνει ο κ. Τάζιμαν.
Πηγή: UCL