Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2009 11:48

Με 63.000 € επιβαρύνθηκαν οι επιχειρήσεις για χρήση παράνομου λογισμικού

Περισσότερα από 22.000 ευρώ σε αποζημιώσεις κατέβαλαν οι ελληνικές επιχειρήσεις στην BSA για χρήση παράνομου λογισμικού, ενώ οι δαπάνες τους για νομιμοποίηση των αδειών έφθασαν σχεδόν τα 41.000 ευρώ, κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου.

Ποσό ύψους 3,4 εκατ. δολαρίων κατεβλήθη σε αποζημιώσεις προς την Business Software Alliance (BSA) το πρώτο εξάμηνο του 2009, ενώ τα έξοδα των ίδιων των επιχειρήσεων για την αγορά των απαραίτητων αδειών χρήσης λογισμικού έφθασαν τα 6,6 εκατ. δολάρια χωρίς να συνυπολογίζονται τα δικαστικά έξοδα.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τους ελέγχους που πραγματοποίησε η BSA για τη χρήση παράνομου λογισμικού από επιχειρήσεις στην περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (ΕΜΕΑ).

Στην Ελλάδα, οι επιχειρήσεις κατέβαλαν στην BSA περισσότερα από 22.000 ευρώ σε αποζημιώσεις, ενώ οι δαπάνες τους για νομιμοποίηση των αδειών λογισμικού έφθασαν σχεδόν τα 41.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 2008 αποδόθηκε ρεκόρ αποζημιώσεων σχεδόν 160.000 ευρώ από τις ελληνικές επιχειρήσεις για παράνομα εγκατεστημένο λογισμικό.

«Κατά μέσο όρο, η BSA διενεργεί περισσότερες από 30 δικαστικές ενέργειες κάθε μέρα στην περιοχή ΕΜΕΑ. Είναι πολύ ανησυχητικό το γεγονός πως με τις υφιστάμενες οικονομικές συνθήκες, τόσες πολλές επιχειρήσεις παραβιάζουν τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας χρησιμοποιώντας παράνομο λογισμικό με αποτέλεσμα να εκτίθενται σε κινδύνους που επισύρουν αυστηρές νομικές και οικονομικές συνέπειες επηρεάζοντας την ταμειακή τους ροή», δήλωσε η κα Sarah Coombes, Senior Director, Legal Affairs της BSA.

Σημειώνεται ότι η BSA λαμβάνει περίπου 100 αναφορές πειρατείας την εβδομάδα σχετικά με επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν λογισμικό χωρίς τις απαραίτητες άδειες χρήσης από φυσικά πρόσωπα, εταιρίες ή / και οργανισμούς που ενδιαφέρονται για αυτού του είδους την παράνομη δραστηριότητα.