Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2009 11:36

Financial News: Οι αστέρες της ευρωπαϊκής αγοράς για το 2008

Μεγάλες ανατροπές κρύβει η φετινή λίστα των Financial News με τους «αστέρες» των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών –τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στα οικονομικά πράγματα της Ευρώπης μετά από ένα έτος μεγάλων αναταραχών στην παγκόσμια οικονομία.

Μεγάλες ανατροπές κρύβει η φετινή λίστα των Financial News με τους «αστέρες» των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών –τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στα οικονομικά πράγματα της Ευρώπης μετά από ένα έτος μεγάλων αναταραχών στην παγκόσμια οικονομία.

Η λίστα περιλαμβάνει δέκα βασικές κατηγορίες συμμετεχόντων –κεφαλαιαγορές, διευθύνοντες σύμβουλοι, διαχείριση αμοιβαίων κεφαλαίων, hedge funds, επενδυτική τραπεζική, υποδομές της αγοράς, εξαγορές και συγχωνεύσεις, ιδιωτικά κεφάλαια (private equity), εποπτικές αρχές και διαχείριση ιδιωτικής περιουσίας (wealth management.

Προϋπόθεση για την υποψηφιότητα των κορυφαίων στελεχών είναι να έχουν την έδρα τους στην Ευρώπη, ενώ από τη λίστα εξαιρούνται οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών και τα κυβερνητικά στελέχη –με ελάχιστες εξαιρέσεις. Οι υποψήφιοι κρίθηκαν για την επιρροή και την ηγετική παρουσία στον κλάδο τους, την απόδοσή τους τον τελευταίο χρόνο και την ικανότητά τους να διαμορφώσουν τις συνθήκες στην επιχείρηση ή τον κλάδο τους το προσεχές έτος.

Οι δύο καινούργιες κατηγορίες που προστέθηκαν είναι οι διευθύνοντες σύμβουλοι –που ευθύνονται για την αυξανόμενη σημασία της φήμης και της στρατηγικής του ομίλου– και οι εποπτικές αρχές, οι οποίες είναι αρμόδιες για την εξασφάλιση της σταθερότητας και την αποτροπή μελλοντικών χρηματοοικονομικών κρίσεων σε παγκόσμια κλίμακα. Η κατηγορία των παραγώγων αφαιρέθηκε, ενώ το χρέος και οι μετοχές συμπεριλήφθηκαν στην καινούργια κατηγορία των κεφαλαιαγορών.

Τα κορυφαία, λοιπόν, στελέχη της ευρωπαϊκής αγοράς για το 2008 σύμφωνα με τους Financial News είναι τα εξής:

1. Bill Winters, διευθύνων σύμβουλος της J.P. Morgan Chase & Co, επενδυτική στρατηγική

2. Brady Dougan, διευθύνων σύμβουλος της Credit Suisse

3. Anshu Jain , συν-επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Deutsche Bank, επικεφαλής παγκόσμιων αγορών

4. Alan Howard, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Brevan Howard

5. Poul Nyrup Rasmussen, Μέλος του Ευρωκοινοβουλίου

6. John Varley, διευθύνων σύμβουλος της Barclays PLC

7. Adair Turner, πρόεδρος της Αρχής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βρετανίας

8. Jonathan Moulds, πρόεδρος της Bank of America Merrill Lynch σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική

9. Xavier Rolet, διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου

10. Karen Jones, διευθυντής συντάξεων του συνταξιοδοτικού προγράμματος για τους εργαζομένους της Aviva

Πηγή: The Wall Street Journal