Ανοδικά για δεύτερη ημέρα κινήθηκαν το γιέν και το δολάριο έναντι του ευρώ εν μέσω των νέων ανησυχιών ότι η αμερικανική τράπεζα CIT Group Inc. θα καταθέσει αίτηση πτώχευσης, τονώνοντας τη ζήτηση για πιο ασφαλή περιουσιακά στοιχεία.
Ανοδικά για δεύτερη ημέρα κινήθηκαν το γιέν και το δολάριο έναντι του ευρώ εν μέσω των νέων ανησυχιών ότι η αμερικανική τράπεζα CIT Group Inc. θα καταθέσει αίτηση πτώχευσης, τονώνοντας τη ζήτηση για πιο ασφαλή περιουσιακά στοιχεία.
Το γιέν ισχυροποιήθηκε έναντι και των 16 κυριοτέρων νομισμάτων μετά την ανακοίνωση της CIT ότι θα εμφανίζει ζημίες πλέον του 1,5 δισ. δολ. και ότι η τρέχουσα ρευστότητά της δεν είναι αρκετή για να πληρώσει τα ομόλογα που λήγουν.
Πτωτικά κινήθηκε το δολάριο της Αυστραλίας μετά την κυβερνητική έκθεση που έδειξε μείωση του ετήσιου πληθωρισμού, στηρίζοντας την πιθανότητα της διατήρησης των βασικών επιτοκίων δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα. Πτωτικά κινήθηκε και η βρετανική λίρα.
Το γιέν ισχυροποιήθηκε στα 132,64 ανά ευρώ στις 10:45 π.μ. στο Τόκιο από 133,36 που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη, όπου σημείωσε άνοδο 0,5%. Το ιαπωνικό νόμισμα αναρριχήθηκε στα 93,48 ανά δολάριο από 93,73. Το δολάριο ισχυροποιήθηκε στο 1,4189 ανά ευρώ από 1,4226.
Το δολάριο της Αυστραλίας υποχώρησε στα 76,25 γιέν και κατά 0,3% στα 81,56 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ. Το νόμισμα σημείωσε χθες άνοδο στα 81,93 σεντς των ΗΠΑ χθες, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 12 Ιουνίου. Η βρετανική λίρα υποχώρησε στο 1,6405 δολ. από 1,6459.
Το δολάριο κινήθηκε επίσης ανοδικά μετά τη δήλωση του προέδρου της Federal Reserve, Ben S. Bernanke, ότι οι κίνδυνοι για την οικονομία των ΗΠΑ παραμένουν, ενθαρρύνοντας έτσι τη ζήτηση για πιο ασφαλή περιουσιακά στοιχεία.
Το δολάριο της Αυστραλίας υποχώρησε από τα υψηλότερα επίπεδα ενός μηνός μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε 1,5% το δεύτερο τρίμηνο από 2,5% τους τρεις προηγούμενους μήνες. Η Reserve Bank of Australia επιδιώκει να διατηρήσει τον πληθωρισμό μεταξύ 2% και 3% κατά μέσον όρο.
Τα επιτόκια στην Αυστραλία βρίσκονται στο 3%, έναντι 0,1% που είναι στην Ιαπωνία και ως το μηδέν στις ΗΠΑ, προσελκύοντας επενδυτές για τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας του Νοτίου Ειρηνικού με τις υψηλότερες αποδόσεις. Ο κίνδυνος σε τέτοιου είδους συναλλαγές ενέχεται στις κινήσεις της αγοράς συναλλάγματος οι οποίες μπορούν να εξανεμίσουν τα οποιαδήποτε κέρδη.
Η βρετανική λίρα υποχώρησε έναντι των 12 από τα 16 κυριότερα νομίσματα του κόσμου μετά την ανακοίνωση του National Institute of Economic and Social Research ότι η αξία κατοικιών στις ΗΠΑ θα αρχίσουν να υποχωρήσουν και πάλι. Το Ινστιτούτο επίσης προέβλεψε ότι το ΑΕΠ θα συνεχίσει να υποχωρεί έως το τελευταίο τρίμηνο αυτού του έτους.
ΠΗΓΗ: Bloomberg