Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2009 09:32

Τρ. Κύπρου: Επέκταση συνεργασίας με τους ιδρυτικούς μετόχους της Uniastrum

Νέα πενταετή συμφωνία μετοχικής συνεργασίας με τους κ.κ. George Piskov και Gagik Zakaryan, Πρόεδρο και Διοικητή της ρωσικής τράπεζας Uniastrum Bank, αντίστοιχα, υπέγραψε σήμερα η Τράπεζα Κύπρου. Το Συγκρότημα προτίθεται μεσοπρόθεσμα να προχωρήσει με την εισαγωγή της Uniastrum σε ρωσικό χρηματιστήριο.

Νέα πενταετή συμφωνία μετοχικής συνεργασίας με τους κ.κ. George Piskov και Gagik Zakaryan, Πρόεδρο και Διοικητή της ρωσικής τράπεζας Uniastrum Bank, αντίστοιχα, υπέγραψε σήμερα η Τράπεζα Κύπρου.

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, με τη συμφωνία αυτή επιδεικνύεται έμπρακτα η εμπιστοσύνη της Τράπεζας Κύπρου στους κ.κ. Piskov και Zakaryan καθώς και στην εμπειρία και αποδεδειγμένη δυνατότητα διοίκησής τους, τόσο σε περιόδους οικονομικής ανάπτυξης και επέκτασης όσο και σε περιόδους οικονομικής κρίσης.

Βάσει της νέας συμφωνίας, οι κ.κ. Piskov και Zakaryan θα συνεχίσουν να ασκούν τα διοικητικά τους καθήκοντα και θα παραμείνουν μέτοχοι στην Uniastrum με ποσοστό 10% έκαστος.

Το Συγκρότημα προτίθεται μεσοπρόθεσμα να προχωρήσει με την εισαγωγή της Uniastrum Bank σε ρωσικό χρηματιστήριο, η οποία υπολογίζεται να γίνει το 2014-2016. «Η μελλοντική εισαγωγή της Uniastrum θα της προσδώσει αυξημένη ορατότητα, πρόσβαση σε περαιτέρω κεφάλαια σε ρωσικά ρούβλια και εδραίωσή της ως μία από τις σημαντικές τραπεζικές παρουσίες στη ρωσική αγορά», υπογραμμίζει η Τράπεζα Κύπρου.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την αρχική συμφωνία εξαγοράς, οι κ.κ. Piskov και Zakaryan διατηρούσαν ποσοστό 10% του μετοχικού κεφαλαίου της Uniastrum έκαστος, το οποίο δεσμευόταν από συμφωνία δικαιωμάτων αγοράς/πώλησης (call/put arrangement) τριετούς διάρκειας (λήξης 2010), πληρωτέο σε μετρητά.

Η υπογραφή της νέας συμφωνίας και η ταυτόχρονη ακύρωση της προηγούμενης συμφωνίας δικαιωμάτων αγοράς/πώλησης (call/put arrangement) έχουν ως αποτέλεσμα την αλλαγή στη λογιστική απεικόνιση της Uniastrum στις οικονομικές καταστάσεις του Συγκροτήματος.

Μέχρι τώρα η Uniastrum περιλαμβανόταν στις οικονομικές καταστάσεις του Συγκροτήματος ως 100% θυγατρική της Τράπεζας. Με την υπογραφή της πιο πάνω μετοχικής συμφωνίας, ακυρώνεται η λογιστική αναγνώριση της συμφωνίας δικαιωμάτων αγοράς/πώλησης (call/put arrangement) ως υποχρέωση και αναγνωρίζονται δικαιώματα μειοψηφίας με αποτέλεσμα να επηρεάζεται θετικά η κεφαλαιακή επάρκεια του Συγκροτήματος, με τον δείκτη πρωτοβάθμιου κεφαλαίου (Tier 1 capital adequacy ratio) να αυξάνεται κατά περίπου 30 μονάδες βάσης (0,30%).