Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 28 Ιουλίου 2009 10:24

Υψηλότερα κέρδη για την EADS

Αυξημένα κατά 69% ήταν τα κέρδη EBITDA της EADS το δεύτερο τρίμηνο, με την εταιρεία να προβλέπει πως οι ετήσιες παραγγελίες αεροσκαφών στη θυγατρική της, Airbus, θα διαμορφωθούν τουλάχιστον στα επίπεδα της προηγούμενης χρονιάς.

Αυξημένα κατά 69% ήταν τα κέρδη EBITDA της European Aeronautic, Defense & Space Co. (EADS) το δεύτερο τρίμηνο, με την εταιρεία να προβλέπει πως οι ετήσιες παραγγελίες αεροσκαφών στη θυγατρική της, Airbus, θα διαμορφωθούν τουλάχιστον στα επίπεδα της προηγούμενης χρονιάς.

Ειδικότερα, τα κέρδη EBITDA ανήλθαν σε 656 εκατ. ευρώ από 389 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2008, όταν τα αποτελέσματα της εταιρείας είχαν επιβαρυνθεί από τη καθυστέρηση του προγράμματος των Α400Μ.

Τα καθαρά κέρδη της EADS αυξήθηκαν κατά 76% στα 208 εκατ. ευρώ, ενώ οι πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 19% στα 11,7 δισ. ευρώ.

Η Airbus, η οποία συνεισφέρει κατά τα δύο τρίτα στις πωλήσεις της EADS, παρέδωσε 138 αεροσκάφη το εν λόγω τρίμηνο έναντι 116 αεροσκαφών ένα χρόνο νωρίτερα. Εντωμεταξύ, οι καθυστερήσεις στο πρόγραμμα κατασκευής των Α400Μ, που οδήγησαν σε δαπάνες 715 εκατ. ευρώ το 2008, έχουν θέσει το μοντέλο τέσσερα χρόνια εκτός χρονοδιαγράμματος.

Αν και το βιβλίο παραγγελιών του ομίλου εξακολουθεί να δείχνει υπεράριθμες παραγγελίες τα επόμενα χρόνια, οι προοπτικές επιτάσσουν σύνεση, δεδομένης της διαρκώς μειούμενης επιβατικής κίνησης στους μεγαλύτερους αερομεταφορείς, αναφέρει η EADS σε ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορέων (ΙΑΤΑ), οι παραδόσεις της Airbus και της αμερικανικής Boeing – των δύο μεγαλύτερων κατασκευαστών εμπορικών αεροσκαφών στον κόσμο – ενδεχομένως να υποχωρήσουν έως 30% το 2010.