Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2009 18:52

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχ/ν για την απελευθέρωση των υπηρεσιών

Το Σχέδιο Νόμου για την ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της κοινοτικής Οδηγίας 2006/123/ΕΚ περί απελευθέρωσης των υπηρεσιών κατέθεσε σήμερα στη Βουλή το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

Το Σχέδιο Νόμου για την ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της κοινοτικής Οδηγίας 2006/123/ΕΚ περί απελευθέρωσης των υπηρεσιών κατέθεσε σήμερα στη Βουλή το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

Με το Σχέδιο Νόμου θεσπίζεται το γενικό νομικό πλαίσιο που διέπει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, με στόχο την εξάλειψη εμποδίων αναφορικά με συστήματα αδειοδοτήσεων, αλλά και με διοικητικές απαιτήσεις που ενδεχομένως να συνιστούν εμπόδια στην παροχή των υπηρεσιών αυτών.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΟΙΟ, αποτελεί σημαντική πρόκληση για την ελληνική δημόσια διοίκηση, καθώς επιφέρει τη διενέργεια ενός εσωτερικού επανελέγχου του υφιστάμενου ρυθμιστικού πλαισίου και τον επανασχεδιασμό των διοικητικών διαδικασιών αδειοδότησης, με σεβασμό στους λόγους και στις επιταγές προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, και συμβάλλει ταυτόχρονα στον περιορισμό της γραφειοκρατίας και στην ενίσχυση των δομών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Σημειώνεται επίσης το Σχέδιο Νόμου αποτελεί τη βάση για την παροχή συγκεκριμένων εξουσιοδοτήσεων για την έκδοση κανονιστικών πράξεων, με σκοπό τη λήψη των απαιτούμενων μέτρων για την έναρξη μιας δυναμικής διαδικασίας, τα οφέλη της οποίας θα φανούν με την πάροδο του χρόνου.

Εκτός των μέτρων νομοθετικού χαρακτήρα, με το Σχέδιο Νόμου προωθείται η λήψη δέσμης πρακτικών μέτρων, όπως είναι η δημιουργία των Ενιαίων Κέντρων Εξυπηρέτησης, με στόχο τη διοικητική απλούστευση για την πρόσβαση σε δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών, τη δημιουργία υποδομών για τη δημιουργία ηλεκτρονικού συστήματος διεκπεραίωσης των διαδικασιών και διατυπώσεων και τη διοικητική συνεργασία μεταξύ των κρατών - μελών.