Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2009 12:51

Ευρωζώνη: Βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα τον Ιούλιο

Βελτίωση παρουσίασε το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο, με τον σχετικό δείκτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ενισχύεται στις 76,0 μονάδες από 73,2 μονάδες που ήταν τον Ιούνιο. Το κλίμα βελτιώθηκε σχεδόν σε όλους τους κλάδους, εκτός από αυτόν των κατασκευών.

Βελτίωση παρουσίασε το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο, με τον σχετικό δείκτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ενισχύεται στις 76,0 μονάδες από 73,2 μονάδες που ήταν τον Ιούνιο.

Η τελευταία αυτή άνοδος του δείκτη – που είναι και η τέταρτη κατά σειρά – ενισχύει την άποψη ότι η οικονομία της περιοχής βγαίνει από την ύφεση, χωρίς ωστόσο να έχει μπει σε τροχιά ανόδου.

Οι αναλυτές προέβλεπαν, κατά μέσο όρο, άνοδο του δείκτη στις 75,1 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι η οικονομία στην Ευρωζώνη συρρικνώθηκε κατά 2,5% το πρώτο τρίμηνο του 2009, σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο της προηγούμενης χρονιάς, με τους αναλυτές να αναμένουν μικρότερη μείωση του ΑΕΠ τα επόμενα τρίμηνα και μικρά ποσοστά ανάπτυξης το 2010 ή στα τέλη του 2009.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το κλίμα βελτιώθηκε σχεδόν σε όλους τους κλάδους, εκτός από αυτόν των κατασκευών, όπου παρέμεινε στάσιμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ισχυρότερη βελτίωση καταγράφηκε στην Ισπανία (3,9 μονάδες), την Ιταλία (3,5 μονάδες) και τη Γερμανία (3,2 μονάδες). Αντιθέτως, οριακή άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες στη Γαλλία (0,3 μονάδες) και την Ολλανδία (0,2 μονάδες).