«Βάψτε τις στέγες σας λευκές» είναι η συμβουλή του υπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ και νομπελίστα φυσικού Στίβεν Τσου, η οποία βρίσκει ολοένα μεγαλύτερη απήχηση στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς οι «ψυχρές σκεπές» αντανακλούν –όπως όλα τα λευκά αντικείμενα– τη θερμότητα, εμποδίζοντας την υπερθέρμανση του πλανήτη.
«Βάψτε τις στέγες σας λευκές» είναι η συμβουλή του υπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ και νομπελίστα φυσικού Στίβεν Τσου, η οποία βρίσκει ολοένα μεγαλύτερη απήχηση στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς οι «ψυχρές σκεπές» αντανακλούν –όπως όλα τα λευκά αντικείμενα– τη θερμότητα, εμποδίζοντας την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Οι λευκές επιφάνειες αντανακλούν το ηλιακό φως στο διάστημα, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο ρυθμός υπερθέρμανσης του πλανήτη,–επίδραση που ισοδυναμεί με την εξαφάνιση όλων των αυτοκινήτων από τη Γη για 11 χρόνια. «Με αυτό τον τρόπο αλλάζει η λευκαύγεια της Γης, καθώς οι ηλιακές ακτίνες αντανακλώνται στο διάστημα με αποτέλεσμα να μην υπάρχει φαινόμενο του θερμοκηπίου», υποστήριξε ο νομπελίστας φυσικός.
Σύμφωνα με έρευνες, οι λευκές οροφές περιορίζουν το κόστος κλιματικού των κατοικιών τουλάχιστον κατά 20%, γεγονός που σημαίνει μικρότερες εκπομπές CO2 λόγω της χαμηλότερης κατανάλωσης ενέργειας.
Η λύση αυτή θα μπορούσε να επεκταθεί και στα αυτοκίνητα, όπου τα «ψυχρά χρώματα» αντανακλούν το φως και την ακτινοβολία και αυξάνουν την αποδοτικότητα των αυτοκινήτων τους καλοκαιρινούς μήνες.Εάν οι οροφές των σπιτιών και τα πεζοδρόμια στις πόλεις ήταν λευκά, οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μειώνονταν κατά 44 δισ. τόνους.
Οι «ψυχρές» οροφές ωφελούν άμεσα και την τσέπη των ιδιοκτητών, καθώς η κατασκευή τους κοστίζει 15% λιγότερο σε σχέση με τις μαύρες λόγω την υλικών που χρησιμοποιούνται, ενώ μείωση παρατηρείται και στους λογαριασμούς ρεύματος.
Σύμφωνα με τον επιστήμονα Αρτ Ρόζενφελντ, μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Καλιφόρνιας, εάν όλοι έβαφαν τις σκεπές τους λευκές στα επόμενα 20 χρόνια, οι εκπομπές CO2 που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα θα περιορίζονταν κατά 24 εκατ. μετρικούς τόνους. Αυτή είναι η ποσότητα των ρύπων που εκπέμπει ολόκληρος ο πλανήτης σε ένα χρόνο.
Από το Ντουμπάι έως το Νέο Δελχί και την Οσάκα της Ιαπωνίας, οι «αντανακλαστικές» οροφές έχουν γίνει δεκτές με ενθουσιασμό από τους τοπικούς αξιωματούχους σε μια προσπάθεια περιορισμού του κόστους ενέργειας. Ήδη στην Καλιφόρνια, τη Φλόριντα και τη Τζόρτζια έχουν υιοθετηθεί διατάξεις ως προς την κατασκευή κτηρίων, οι οποίες ενθαρρύνουν τη δημιουργία λευκών οροφών στα εμπορικά κτήρια.
Στο πλαίσιο των ομοσπονδιακών κονδυλίων για έργα ενεργειακής απόδοσης, οι υπηρεσίες ενέργειας και οι τοπικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας χρηματοδοτούν την κατασκευή «ψυχρών οροφών». Για τις οροφές αυτές είναι πιθανό να προβλεφθούν φοροαπαλλαγές, σε περίπτωση που πληρούν τις προϋποθέσεις του προγράμματος Energy Star της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ.
Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιοι επιστήμονες που αμφισβητούν τα εντυπωσιακά οφέλη των λευκών οροφών, καθώς υποστηρίζουν ότι δεν έχουν συνυπολογιστεί οι κλιματικές διαφορές και η πολυπλοκότητα της κατασκευής οροφών. Στα ψυχρότερα κλίματα, υποστηρίζουν, οι αντανακλαστικές οροφές συνεπάγονται μεγαλύτερο κόστος θέρμανσης. Το κόστος αυτό πιστεύουν ότι αντισταθμίζει την εξοικονόμηση ενέργειας για κλιματισμό σε περιοχές όπως το Ντιτρόιτ ή η Μινεάπολις.
Παρ’ όλα αυτά, παραδέχονται ότι στους περισσότερους τύπους κατασκευής, οι συγκεκριμένες οροφές αποφέρουν σημαντικά οφέλη, ακόμη και σε βόρειες περιοχές όπως η Νέα Υόρκη ή το Σικάγο. Αυτές οι πόλεις, παρότι έχουν ψυχρό κλίμα το χειμώνα, το καλοκαίρι μετατρέπονται σε θερμοκήπια, καθώς οι οροφές τους –επιφάνειας εκατοντάδων χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων– απορροφούν θερμότητα.
Πηγή: The New York Times