Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2009 15:32

FSA: Δεν έχουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία οι οργανικές τροφές

Ισάξια θρεπτική αξία με εκείνες που παράγονται δια της συμβατικής οδού έχουν οι οργανικές τροφές, σύμφωνα με ομάδα Βρετανών ερευνητών που μελέτησε τη σχετική βιβλιογραφία των τελευταίων 50 ετών για λογαριασμό της Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων της Βρετανίας (FSA).

Ισάξια θρεπτική αξία με εκείνες που παράγονται δια της συμβατικής οδού έχουν οι οργανικές τροφές, σύμφωνα με ομάδα Βρετανών ερευνητών που μελέτησε τη σχετική βιβλιογραφία των τελευταίων 50 ετών για λογαριασμό της Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων της Βρετανίας (FSA).

Η έρευνα, παρ’ όλα αυτά, δεν εξέτασε τυχόν μολυσματικά στοιχεία ή χημικά κατάλοιπα που σχετίζονται με τις διάφορες μεθόδους γεωργικής παραγωγής.

Βασικό επιχείρημα των οργανικών τροφών είναι η μη χρήση χημικών πρόσθετων. «Η απουσία μη οργανικών χημικών και παρασιτοκτόνων είναι που κάνει ελκυστικές τις οργανικές τροφές», επισημαίνει ο Μπάιαν Τοντ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Τροφίμων στο Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ.

Η έκθεση των ερευνητών του London School of Hygiene & Topical Medicine δημοσιεύτηκε χθες στο American Journal of Clinical Nutrition. Στην έκθεση, ο ¶λαν Ντάνγκουρ αναφέρει ότι «ελάχιστες είναι οι διαφορές στη θρεπτική σύσταση οργανικών και συμβατικών τροφών, οι οποίες δεν έχουν σχέση με τη δημόσια υγεία».

Την έντονη αντίδραση των οργανώσεων οργανικής καλλιέργειας προκάλεσαν τα πορίσματα της έκθεσης, για τη σύνταξη της οποίας χρειάστηκε ένα έτος και 120.000 λίρες. Η Soil Association κατηγόρησε την FSA ότι αγνόησε τα τελευταία επιστημονικά στοιχεία λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Οι βρετανικές οργανώσεις καταγγέλλουν, επίσης, ότι στην έρευνα δεν έχουν συνυπολογιστεί οι επιπτώσεις από τη χρήση παρασιτοκτόνων και φυτοκτόνων. Η οργανική καλλιέργεια αποκλείει τη χρήση τεχνητών χημικών λιπασμάτων και διέπεται από αυστηρότερους κανονισμούς για την άγρια ζωή σε σύγκριση με τη συμβατική γεωργία.

Ο δρ Ντάνγκουρ απαντά στις επικρίσεις ότι ως διατροφολόγος δεν είναι αρμόδιος να ελέγχει τα παρασιτοκτόνα. «Υπάρχει περίπτωση τα οργανικά τρόφιμα να έχουν μικρότερα κατάλοιπα παρασιτοκτόνων, αλλά αυτό δεν εξετάζεται στην έκθεση. Θα αποτελούσε ενδεχομένως αντικείμενο περαιτέρω έρευνας», καταλήγει.

Πηγή: The Wall Street Journal, The Times