Η ελληνική οικονομία δεν θα αποφύγει την συρρίκνωση καθώς η διεθνής κρίση πλήττει τον τουρισμό και την ναυτιλία ενώ η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει την δημοσιονομική προσαρμογή και τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, εκτιμά ο ΟΟΣΑ.
Η ελληνική οικονομία δεν θα αποφύγει τη συρρίκνωση καθώς η διεθνής κρίση πλήττει τον τουρισμό και την ναυτιλία ενώ η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει την δημοσιονομική προσαρμογή και τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, επισημαίνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) σε νέα έκθεσή του για την Ελλάδα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Ο διεθνής οργανισμός καλεί την κυβέρνηση να βελτιώσει το φορολογικό σύστημα, που χαρακτηρίζεται από εκτεταμένη φοροδιαφυγή, και να προχωρήσει σε μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας και παιδείας.
«Η Ελλάδα στάθηκε καλύτερα κατά τη διάρκεια της διεθνούς κρίσης σε σχέση με άλλες χώρες του ΟΟΣΑ. Δεν είναι, ωστόσο, πιθανό να αποφύγει την ύφεση καθώς η εμπιστοσύνη, και τα έσοδα από τον τουρισμό και τη ναυτιλία έχουν υποχωρήσει σημαντικά», επισημαίνεται στην έκθεση.
Πρόβλεψη για αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης
Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα είναι αρνητικός και θα διαμορφωθεί στο -1,25% φέτος, ανακάμπτοντας στο +0,25% το 2010.
«Οι εξαγωγές θα πληγούν φέτος από την υποχώρηση του διεθνούς εμπορίου. Η χαμηλότερη εμπιστοσύνη, η αναμενόμενη αύξηση της ανεργίας και οι δυσκολότερες πιστωτικές συνθήκες θα επηρεάσουν την εγχώρια ζήτηση».
Μία σειρά, ωστόσο, παραγόντων θα μετριάσουν την συρρίκνωση της ανάπτυξης. Η Ελλάδα εξαρτάται λιγότερο από το εμπόριο και ειδικότερα από τον μεταποιητικό τομέα σε σχέση με άλλες χώρες ενώ συνεχίζει να λαμβάνει σημαντική οικονομική βοήθεια από την ΕΕ.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό, οι «γενναίες» συλλογικές συμβάσεις που υπογράφηκαν για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα το 2008 θα υποστηρίξουν την αύξηση των εισοδημάτων των νοικοκυριών.
Ο ΟΟΣΑ αναμένει περαιτέρω επιδείνωση των δημοσιονομικών φέτος καθώς η ύφεση πλήττει την οικονομική δραστηριότητα ενώ τα περιθώρια για δημοσιονομική χαλάρωση είναι περιορισμένα.
Καθώς η δραστηριότητα επιβραδύνεται, η δημοσιονομική επιδείνωση είναι αναπόφευκτη. Δεν υπάρχει χώρος για δημοσιονομικούς ελιγμούς. Οι αυτόματοι σταθεροποιητές θα πρέπει να επιτραπεί να λειτουργήσουν, ωστόσο, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα διευρυνθεί στο 6,75% του ΑΕΠ έως το 2010», σύμφωνα με την έκθεση.
Για την ενίσχυση της αξιοπιστίας και την αποφυγή αντιδράσεων από τις αγορές απαιτείται ισχυρή δέσμευση για συνέχεια την δημοσιονομικής προσαρμογής.
Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι οι δημοσιονομικές προσαρμογές θα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα. Εκτός από την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και την διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η μάχη κατά της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής στο ασφαλιστικό θα πρέπει να επιταχυνθούν και οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί να βελτιωθούν.
Πρόσθεσε ότι οι επανειλημμένες δημοσιονομικές αστοχίες σε συνδυασμό με τη γήρανση του πληθυσμού και την εικόνα των προϋπολογισμών μακροπρόθεσμα εξηγούν την μεγάλη διεύρυνση των spreads των ομολόγων έναντι των γερμανικών.
ΠΑΣΟΚ: Δεν υπάρχει αξιόπιστο σχέδιο
Οι προβλέψεις των διεθνών Οργανισμών δεν αφήνουν πλέον περιθώρια περαιτέρω ωραιοποίησης της κατάστασης και παρερμηνειών, σχολίασε η αρμόδια πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη.
Η κ. Κατσέλη έβαλε για άλλη μία φορά κατά της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας πως για ακόμα μία φορά, επιβεβαιώνεται η ανυπαρξία αξιόπιστου κυβερνητικού σχεδιασμού και οικονομικής πολιτικής, ικανής να ανατάξει την ελληνική οικονομία. Καταλήγοντας επανέλαβε πως ο ελληνικός λαός απαιτεί πλέον υπεύθυνη διακυβέρνηση και αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας διεθνώς.
ΚΚΕ: Μόνο χειρότερα θα δει ο λαός
Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ επισημαίνει πως ο λαός μόνο χειρότερα θα δει από τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης. Παράλληλα καλεί τους εργαζομένους να ανατρέψουν την αντιλαϊκή πολιτική για να αλλάξουν τη ζωή τους.
ΣΥΡΙΖΑ: Συνταγές κοινωνικής κατεδάφισης
Ανάλογο ήταν και το σχόλιο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη. Όπως ανέφερε, οι προτάσεις του ΟΟΣΑ συνιστούν συνταγή γενικής κοινωνικής κατεδάφισης, η οποία αντιπροσωπεύει ένα εφιαλτικό μέλλον για τον ελληνικό λαό και πρώτα απ’ όλα για τον κόσμο της εργασίας και για την νεολαία.
Μάλιστα βάλλει κατά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας πως οι κατά καιρούς συνταγές του οργανισμού «υπήρξαν πάντα το ανομολόγητο πρόγραμμα προσανατολισμού τόσο για τη Ν.Δ. όσο και για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ».
Καταλήγοντας, υπογραμμίζει την ανάγκη μιας βαθιάς ανατροπής, «ανατροπής της κυβερνητικής πολιτικής και του δικομματικού τοπίου».
ΛΑΟΣ: Όλο και σκληρότερα μέτρα
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν οι δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΛΑΟΣ Κωστή Αϊβαλιώτη: «Κάθε μέρα που περνάει οι προτροπές, οι οδηγίες και οι εντολές διεθνών φορέων όπως του Ο.Ο.Σ.Α, του Δ.Ν.Τ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της ΚΟΜΙΣΙΟΝ θα έχουν το ίδιο μονότονο περιεχόμενο: όλο και σκληρότερα μέτρα. Η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή, συνεχίζοντας την πολιτική του κ. Σημίτη, ενταφιάζει κάθε ελπίδα για έξοδο απ’ την κρίση».
Πηγή: Reuters