Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2009 15:00

ΥΕΝΑΝΠ: «Δεν δεχόμαστε αξιολογήσεις από ιδιωτικές εταιρίες»

«Δεν δεχόμαστε οι θαλάσσιες συγκοινωνίες της χώρας μας να αξιολογούνται από ιδιωτικές εταιρίες, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥΕΝΑΝΠ, με αφορμή τα ευρήματα της ετήσιας έκθεσης της γερμανικής λέσχης αυτοκινήτου ΑDΑC για τα πλοία της ελληνικής ακτοπλοΐας, σύμφωνα με την οποία ένα στα τρία είναι ακατάλληλο.

Το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής διερευνά και εξετάζει «κάθε καταγγελία που αφορά την ασφάλεια των ακτοπλοϊκών μας πλοίων, τα οποία εκτός των ελέγχων της Επιθεώρησης Εμπορικών πλοίων του υπουργείου, είναι "τσεκαρισμένα" και απο ξένους Οργανισμούς και Νηογνώμους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΕΝΑΝΠ, με αφορμή τα ευρήματα της ετήσιας έκθεσης της γερμανικής λέσχης αυτοκινήτου ΑDΑC για τα πλοία της ελληνικής ακτοπλοΐας.

«Όμως -πρόσθετει ο εκπρόσωπος του ΥΕΝΑΝΠ- σε καμία περίπτωση δεν δεχόμαστε οι θαλάσσιες συγκοινωνίες της χώρας μας να αξιολογούνται από ιδιωτικές εταιρίες».

Σύμφωνα με την έκθεση της ADAC (έπειτα από έρευνα σε 14 οχηματαγωγά), ένα στα τρία επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία είναι ακατάλληλο και εμφανίζει σημαντικές ελλείψεις στα θέματα ασφάλειας. Το αποτέλεσμα είναι «μάλλον τρομακτικό», όταν το ένα τρίτο σχεδόν των πλοίων που ελέγχθηκαν είχε τέτοιο κακό αποτέλεσμα, δήλωσε στην εφημερίδα «Τα Νέα», εκ μέρους της ΑDΑC, η Αντρέα Πιχότα.

Εξάλλου, στην επίσημη απάντηση του υπουργείου σημειώνεται ότι όλα τα «ποστάλια»της ακτοπλοΐας επιθεωρούνται και πιστοποιούνται σύμφωνα με τη διεθνή, κοινοτική αλλά και την εθνική νομοθεσία, ενώ τονίζεται ότι ένα από τα αναφερόμενα ως ακατάλληλα πλοία, το «Sordinia Vera», έχει ήδη αποσυρθεί από τις θαλάσσιες συγκοινωνίες της χώρας.

Τέλος, το ΥΕΝΑΝΠ καλεί τους επιβάτες να προτιμούν τα επιβατηγά πλοία, αφού η ασφάλειά τους ανταποκρίνεται στα αυστηρότερα διεθνή κριτήρια.