Ταφόπλακα στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα μας επιχειρεί να βάλει το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ), όπως καταγγέλλουν η Greenpeace και φορείς της αγοράς. Χαρακτηρίζουν ευχολόγιο τη νέα έκθεση για το Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό.
Ταφόπλακα στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα μας επιχειρεί να βάλει το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ), όπως καταγγέλλουν η Greenpeace και φορείς της αγοράς.
Σε κοινή ανακοίνωσή τους, η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ (ΕΣΗΑΠΕ), ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) και η Greenpeace επισημαίνουν πως η τυχόν υιοθέτηση των προτάσεων του ΣΕΕΣ θα σημάνει την αναιμική ανάπτυξη των καθαρών πηγών ενέργειας στη χώρα μας και την ακύρωση χιλιάδων «πράσινων» επενδύσεων.
«Χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση, ως όφειλε, και αφού απέτυχε να περάσει τον λιθάνθρακα στο ενεργειακό μίγμα, το ΣΕΕΣ προτείνει τη δραστική περικοπή των ΑΠΕ, στο όνομα μάλιστα της εξοικονόμησης ενέργειας», τονίζουν οι ανωτέρω φορείς και χαρακτηρίζουν τη νέα έκθεση του ΣΕΕΣ για το Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό ως «μία έκθεση ιδεών και ένα ευχολόγιο».
Ειδικότερα, τονίζουν πως στη νέα αυτή έκθεση, που δημοσιοποιήθηκε στα τέλη Ιουλίου, όλες οι προβλέψεις και προτάσεις του ΣΕΕΣ βασίζονται σε ένα νέο εφεύρημα: «στην εξωπραγματική -με τα σημερινά μέτρα και πολιτικές- μείωση της κατανάλωσης ενέργειας μέχρι το 2020, η οποία κατά το ΣΕΕΣ θα σημειώσει περαιτέρω πτώση 15% σε σχέση με τις αντίστοιχες προβλέψεις της Έκθεσης του 2008».
«Η δραματική αυτή βουτιά στη συνολική εθνική κατανάλωση ενέργειας το 2020, ιδιαίτερα στην ηλεκτρική (από 87,9 TWh το χρόνο της περσινής πρόβλεψης, σε 74,1 TWh τώρα!), δικαιολογείται από το ΣΕΕΣ λόγω της οικονομικής κρίσης, η οποία -πάντα κατά το ΣΕΕΣ- θα διαρκέσει στη χώρα μας ολόκληρη την περίοδο 2010-2020! Θα ήταν ευχής έργο να πετύχουμε ένα τόσο φιλόδοξο στόχο με εξοικονόμηση ενέργειας. Μόνο που για να συμβεί κάτι τέτοιο, απαιτούνται μέτρα, πολιτικές και κίνητρα, τα οποία σήμερα απουσιάζουν και τα οποία βέβαια δεν προσδιορίζει η έκθεση του ΣΕΕΣ», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.
Οι φορείς ασκούν επίσης κριτική στην πρόταση του ΣΕΕΣ για την απόρριψη των αιτήσεων ΑΠΕ που έχουν ήδη υποβληθεί και εκκρεμούν στη ΡΑΕ.
«Η έκθεση του ΣΕΕΣ δικαιώνει, τελικά, τον τίτλο της: είναι απλά μία έκθεση ιδεών και ένα ευχολόγιο. Δεν αποτελεί δομημένο ενεργειακό σχεδιασμό. Δεν απαντά στα πιεστικά ερωτήματα για το πώς θα προσεγγίσουμε τους στόχους του 2020 και δεν κάνει καμία αναφορά στην υποχρέωση σύνταξης Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις ΑΠΕ (σύμφωνα με τη νέα Οδηγία 2009/28/ΕΚ)», τονίζουν οι φορείς.