Το νομοσχέδιο για την «Ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων», το οποίο φιλοδοξεί να βάλει τάξη στις βιομηχανικές περιοχές και τις άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις, νόμιμες ή παράνομες, παρουσίασε η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Εντός του μηνός κατατίθεται στη Βουλή.
Το νομοσχέδιο για την «Ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων», το οποίο φιλοδοξεί να βάλει τάξη στις βιομηχανικές περιοχές και τις άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις, νόμιμες ή παράνομες, παρουσίασε η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Περιλαμβάνει κίνητρα για εγκατάσταση και μετεγκατάσταση μεταποιητικών και άλλων επιχειρήσεων σε οργανωμένα επιχειρηματικά πάρκα και αντικίνητρα για τη χωροθέτησή τους εκτός αυτών.
Πιο αναλυτικά, θεσπίζονται νέα κίνητρα φορολογικά και άλλα, πέρα από τα κίνητρα του αναπτυξιακού νόμου που ήδη ισχύουν. Στις φορολογικές διευκολύνσεις περιλαμβάνεται απαλλαγή των επιχειρήσεων που μετεγκαθίστανται από την καταβολή φόρου εισοδήματος για το ποσό που εισπράττεται από την εκποίηση ακινήτων και λοιπών εγκαταστάσεων τους εφόσον το ποσό αυτό χρησιμοποιείται στο σύνολό του για τις δαπάνες της μετεγκατάστασης. Οι επιχειρήσεις απαλλάσσονται επίσης από την διαδικασία προκαταρκτικής περιβαλλοντικής εκτίμησης και την υποχρέωση έκδοσης άδειας εγκατάστασης, ενώ θα έχουν πρόσβαση σε σύγχρονες υποδομές δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης, διαχείρισης αποβλήτων κλπ. Θεσπίζονται επίσης σημαντικές μειώσεις και φοροαπαλλαγές για τις εταιρίες ανάπτυξης των επιχειρηματικών πάρκων.
Στα αντικίνητρα για την εγκατάσταση βιομηχανιών εκτός επιχειρηματικών πάρκων προβλέπονται τα ακόλουθα: Σε νομούς όπου υπάρχουν τέτοια πάρκα και κάποια επιχείρηση ζητήσει να εγκατασταθεί εκτός αυτών, η εγκατάσταση θα επιτρέπεται μόνο με αιτιολογημένη απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου. Επίσης καταργούνται οι παρεκκλίσεις στους όρους δόμησης εκτός σχεδίου προκειμένου να αποθαρρυνθεί σταδιακά η εκτός σχεδίου δόμηση και να ωθηθούν οι επιχειρήσεις στην εγκατάσταση σε Επιχειρηματικά Πάρκα.
¶λλες διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν:
-Διευρύνεται το φάσμα των επιχειρήσεων που επιτρέπεται να εγκατασταθούν στα Επιχειρηματικά Πάρκα. Εκτός από μεταποιητικές, εντάσσονται επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα όπως τα logistics, οι ερευνητικές δραστηριότητες (Τεχνοπόλεις) και το εμπόριο.
-Απλοποιούνται οι διαδικασίες αδειοδότησης των Επιχειρηματικών Πάρκων με μείωση του απαιτούμενου χρόνου μέσω της θέσπισης υπηρεσιών μίας στάσης (one stοp shop).
-Μειώνεται η εισφορά σε γη από 30% σε 25% και αυξάνεται η εισφορά σε χρήμα από 10% σε 15%. Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται η ρευστότητα και διευκολύνεται η χρηματοδότηση υλοποίησης του έργου.
-Μειώνεται ο χρόνος υλοποίησης μελετών και κατασκευής έργων, με την επίβλεψη των μελετών και των έργων από τον ίδιο τον Φορέα Ανάπτυξης
-Η κυριότητα των κοινοχρήστων χώρων και υποδομών δίδεται μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής τους στο φορέα διοίκησης και διαχείρισης.
-Θεσμοθετείται η δυνατότητα ίδρυσης Επιχειρηματικών Πάρκων νέων κατηγοριών, στις περιοχές βιομηχανικών συγκεντρώσεων που παρουσιάζουν αυξημένη συγκέντρωση δραστηριοτήτων, έλλειψη υποδομών, πολεοδομικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά προβλήματα. Με τους νέους τύπους επιχειρηματικών Πάρκων επιχειρείται η εξυγίανση των περιοχών όπου υπάρχουν άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις, όπως και ο χαρακτηρισμός περιοχών εγκατάστασης μεγάλων βιομηχανικών μονάδων ως Επιχειρηματικών Πάρκων. Σε αυτές όπως αναφέρθηκε ενδεικτικά περιλαμβάνονται 40 - 45 μεγάλες βιομηχανίες (διυλιστήρια, τσιμεντοβιομηχανίες, ναυπηγεία, χαλυβουργίες, κ.α.)
Παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, αναφέρθηκε ειδικότερα σε περιοχές όπως τα Οινόφυτα, ο Ασπρόπυργος και το Κορωπί όπου υπάρχει υπερσυγκέντρωση επιχειρήσεων και έκανε λόγο για απαράδεκτες καταστάσεις στις οποίες με το νομοσχέδιο επιχειρείται η βέλτιστη δυνατή παρέμβαση. Όπως ανέφερε, βάση των ρυθμίσεων είναι το χωροταξικό πλαίσιο για τη βιομηχανία που έχει παρουσιάσει το ΥΠΕΧΩΔΕ ενώ το νομοσχέδιο μετά από έναν ακόμη γύρο διαβούλευσης στην Επιτροπή της Βουλής μέσα στον Αύγουστο, θα κατατεθεί στη Βουλή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ