Στην επιχορήγηση νέων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την εκτέλεση έργων έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης, συνολικού προϋπολογισμού 54 εκατ. ευρώ, προχωρά το Υπουργείο Ανάπτυξης.
Στην επιχορήγηση νέων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την εκτέλεση έργων έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης, συνολικού προϋπολογισμού 54 εκατ. ευρώ, προχωρά το Υπουργείο Ανάπτυξης.
Αναλυτικότερα, η Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού και Εφαρμογής Δράσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης στους τομείς της Έρευνας, της Τεχνολογικής Ανάπτυξης και της Καινοτομίας (ΕΥΣΕΔ-ΕΤΑΚ) καλεί τις νέες ελληνικές επιχειρήσεις να υποβάλουν προτάσεις για την εκτέλεση έργων έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης στο πλαίσιο της πράξης «Υποστήριξη Νέων Επιχειρήσεων για Δραστηριότητες Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης.
Η Πράξη στοχεύει στην ανάπτυξη και ενίσχυση της βιομηχανικής έρευνας και της πειραματικής ανάπτυξης με την επιχορήγηση έργων, που θα εκτελεστούν στην Ελλάδα από δυναμικές επιχειρήσεις, οι οποίες ξεκινούν ή έχουν ήδη ανεπτυγμένη παραγωγική και εμπορική δραστηριότητα στους παρακάτω τομείς:
1. Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, 2. Γεωργία, Αλιεία, Κτηνοτροφία, Τρόφιμα και Βιοτεχνολογία, 3. Προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας και τεχνολογίες παραγωγής με έμφαση σε παραδοσιακούς κλάδους (κλωστοϋφαντουργία, ένδυση, κατασκευές, έπιπλο, χημική βιομηχανία, δέρμα), 4. Προηγμένα υλικά, Νανοτεχνολογία - Νανοεπιστήμες και Μικροηλεκτρονική , 5. Ενέργεια, 6. Μεταφορές, 7. Περιβάλλον, 8. Υγεία, 9. Διάστημα και Τεχνολογίες ασφάλειας, 10. Πολιτιστική Κληρονομιά.
Προτάσεις για επιχορήγηση υποβάλλονται από μία και μόνο «νέα» επιχείρηση. Ως νέες επιχειρήσεις νοούνται οι επιχειρήσεις έως έξι ετών από την ίδρυσή τους (ανεξαρτήτως μεγέθους και μορφής) και οι επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους, χρόνου λειτουργίας και μορφής, οι οποίες δεν έχουν χρηματοδοτηθεί για έρευνα έως σήμερα από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους και προγράμματα.
Δίνεται η δυνατότητα τμήμα του έργου να εκτελείται υπεργολαβικά από τους εξής ερευνητικούς-τεχνολογικούς φορείς: εργαστήρια των ΑΕΙ, ΤΕΙ και Ερευνητικών Κέντρων, εταιρείες Βιομηχανικής Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης της ΓΓΕΤ και Κέντρο Καινοτομιών του ΕΟΜΜΕΧ, καθώς και φορείς του άρθρου 12 του Ν.3297/23.12.2004.
Η δημόσια δαπάνη της Πράξης ανέρχεται σε 11.280.000 ευρώ και ο συνολικός προϋπολογισμός υπολογίζεται περίπου σε 19 εκατ. ευρώ. Η συνολική δημόσια δαπάνη της πράξης θα κατανεμηθεί σε ποσοστό 60% και 40% σε δύο κύκλους υποβολής προτάσεων. Ο μέγιστος προϋπολογισμός ανά έργο ανέρχεται σε 200.000 ευρώ. Η διάρκεια των έργων που θα χρηματοδοτηθούν, στο πλαίσιο της παρούσας προκήρυξης, είναι από 24 μέχρι 36 μήνες το μέγιστο.
Οι προτάσεις των ενδιαφερομένων μπορούν αρχικά να υποβάλλονται καθημερινά στη διεύθυνση: Υπουργείο Ανάπτυξης, Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας (ΕΥΣΕΔ-ΕΤΑΚ), Μεσογείων 14-18, ΑΘΗΝΑ 115 27. Η αξιολόγησή τους θα γίνει σε δύο διακριτούς κύκλους. Πρώτη αξιολόγηση θα αφορά τις προτάσεις που θα υποβληθούν από την ημερομηνία προκήρυξης της πράξης έως και τις 09/11/09, ενώ η δεύτερη αφορά τις προτάσεις που θα υποβληθούν από 10/11/2009 έως και 15/09/2010.
Παράλληλα, η Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού και Εφαρμογής Δράσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης καλεί τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) να υποβάλουν προτάσεις για εκτέλεση έργων έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης στο πλαίσιο της πράξης «Υποστήριξη Ομάδων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων για Δραστηριότητες Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης».
Η Πράξη στοχεύει στην ανάπτυξη και ενίσχυση της βιομηχανικής έρευνας και της πειραματικής ανάπτυξης με την επιχορήγηση έργων, που θα εκτελεστούν στην Ελλάδα από ομάδες ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ήδη ανεπτυγμένη παραγωγική και εμπορική δραστηριότητα στους παρακάτω τομείς:
1. Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, 2. Γεωργία, Αλιεία, Κτηνοτροφία, Τρόφιμα και Βιοτεχνολογία, 3. Προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας και τεχνολογίες παραγωγής με έμφαση σε παραδοσιακούς κλάδους (κλωστοϋφαντουργία, ένδυση, κατασκευές, έπιπλο, χημική βιομηχανία, δέρμα), 4. Προηγμένα υλικά, Νανοτεχνολογία - Νανοεπιστήμες και Μικροηλεκτρονική , 5. Ενέργεια, 6. Μεταφορές, 7. Περιβάλλον, 8. Υγεία, 9. Διάστημα και Τεχνολογίες ασφάλειας, 10. Πολιτιστική Κληρονομιά, 11. Κοινωνική και Οικονομική διάσταση της ανάπτυξης.
Προτάσεις για επιχορήγηση υποβάλλονται από τρεις ή περισσότερες ανεξάρτητες μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τη συμμετοχή επί συμβάσει (υπεργολαβία) ενός τουλάχιστον φορέα εκτέλεσης ΕΤΑ και με προαιρετική τη συμμετοχή των αντίστοιχων συνδέσμων ή ενώσεών των ΜμΕ. Ως φορείς ΕΤΑ νοούνται εργαστήρια των ΑΕΙ, ΤΕΙ και Ερευνητικών Κέντρων, Εταιρείες Βιομηχανικής Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης της ΓΓΕΤ και Κέντρο Καινοτομιών του ΕΟΜΜΕΧ, Φορείς του άρθρου 12 του Ν.3297/23.12.2004 και Εξειδικευμένες Επιχειρήσεις.
Η δημόσια δαπάνη της Πράξης ανέρχεται σε 23.730.000 ευρώ και ο συνολικός προϋπολογισμός υπολογίζεται περίπου σε 35.000.000 ευρώ. Η συνολική δημόσια δαπάνη της πράξης θα κατανεμηθεί σε ποσοστό 60% και 40% σε δύο κύκλους υποβολής προτάσεων. Ο μέγιστος προϋπολογισμός ανά έργο ανέρχεται σε 500.000 ευρώ. Η διάρκεια των έργων που θα χρηματοδοτηθούν είναι από 24 μέχρι 36 μήνες το μέγιστο.
Οι προτάσεις των ενδιαφερομένων μπορούν αρχικά να υποβάλλονται καθημερινά στη διεύθυνση: Υπουργείο Ανάπτυξης, Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας (ΕΥΣΕΔ-ΕΤΑΚ), Μεσογείων 14-18, ΑΘΗΝΑ 115 27. Η αξιολόγησή τους θα γίνει σε δύο διακριτούς κύκλους. Πρώτη αξιολόγηση θα αφορά τις προτάσεις που θα υποβληθούν από την ημερομηνία προκήρυξης της πράξης έως και 26/10/09, ενώ η δεύτερη τις προτάσεις που θα υποβληθούν από 27/10/2009 έως και 31/05/2010.
Oι ενδιαφερόμενοι -τόσο για τις νέες όσο και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις- μπορούν να λάβουν όλα τα απαραίτητα έντυπα σε ψηφιακή μορφή μέσω της ιστοσελίδας της ΓΓΕΤ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.gsrt.gr. Πληροφορίες για την Πράξη παρέχονται από τους κ.κ. Σαργιάνο Νικόλαο και Κωδωνά Κων/νο, τηλ.: 210 7458196, 210 7458123, e-mail: [email protected], [email protected].
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ