Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 05 Αυγούστου 2009 18:13

Μυτιληναίος: Στα €10,4 εκατ. τα κέρδη εξαμήνου

Στα 10,4 εκατομμύρια ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας του Ομίλου Μυτιληναίου στο πρώτο εξάμηνο του 2009, έναντι 24,1 εκατομμυρίων ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2008 (ποσό όμως στο οποίο είχαν ενσωματωθεί € 20,3 εκατ. μη επαναλαμβανόμενα κέρδη). Μείωση 33% των πωλήσεων στα 328 εκατ. ευρώ.

Στα 10,4 εκατομμύρια ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας του Ομίλου Μυτιληναίου στο πρώτο εξάμηνο του 2009, έναντι 24,1 εκατομμυρίων ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2008 (ποσό στο οποίο είχαν ενσωματωθεί € 20,3 εκατ. μη επαναλαμβανόμενα κέρδη).

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα € 328 εκατ. έναντι των € 490 εκατ. της αντίστοιχής περιόδου του προηγούμενου έτους, μείωση ο όμιλος αποδίδει κατά € 81,2 εκατ. σε χρονική υστέρηση στην εκτέλεσή έργων από τη θυγατρική ΜΕΤΚΑ λόγω απρόβλεπτων γεγονότων και κατά δεύτερο λόγο κατά € 65,1 εκατ. από την αναστολή λειτουργίας της θυγατρικής Sometra στη Ρουμανία.

Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε € 47.7 εκατ. από € 56,0 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2008, μείωση την οποία ο όμιλος κρίνει ιδιαίτερα περιορισμένη λαμβάνοντας υπόψη την κάθετη πτώση της τιμής αλουμινίου στο LME που κατά μέσο όρο διαμορφώθηκε στα $1,422/τόνο έναντι $2,729/τόνο το προηγούμενο έτος, τις αυξημένες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας που επιβάρυναν τα λειτουργικά αποτελέσματα με επιπλέον € 6,4 εκατ., τη συγκυριακή αδύναμη επίδοση του τομέα Έργων (€ -26,3 εκ. σε σχέση με πέρυσι) αλλά και το γενικότερο περιβάλλον ύφεσης των διεθνών αγορών και οικονομιών που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις συνάντησε ‘πυθμένα’ το Α’ τρίμηνο του έτους. Σημαντική κρίνεται επίσης η μείωση του καθαρού δανεισμού στα € 342 εκ. από € 403 εκ. στο τέλος του πρώτου τριμήνου, ενώ η ταμειακή θέση ξεπερνά τα € 230 εκ.

Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται πως ο όμιλος πέτυχε να παραμείνει σε κερδοφόρο πορεία, σημαντική βελτίωση του λειτουργικού περιθωρίου κέρδους (από 11,4% σε 14,5%) και ταυτόχρονα συγκέντρωσε αυξημένη ρευστότητα απαραίτητη για να συνεχίσει απρόσκοπτα το επενδυτικό πρόγραμμά του και να επωφεληθεί από την επερχόμενη οικονομική ανάκαμψη.

Όσον αφορά στη θυγατρική ΜΕΤΚΑ, το πρώτο εξάμηνο του 2009 ο κύκλος εργασιών της ανήλθε στα € 101,8 εκατ. έναντι € 211,9 εκατ. το 2008, μείωση που αποδίδεται κυρίως σε χρονική υστέρηση εκτέλεσης συγκεκριμένων έργων. Επισημαίνεται ωστόσο, ότι η εκτέλεση των υπογεγραμμένων συμβάσεων αναμένεται να επιταχυνθεί σημαντικά κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε € 15,1 εκατ. από € 38,7 εκατ. σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008, ενώ το περιθώριο κέρδους EBITDA εξακολουθεί να παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο (14,9%), τόσο σε απόλυτο μέγεθος, όσο και συγκρινόμενο με το διεθνή ανταγωνισμό, παρά την επέκταση των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό αλλά και την απουσία αμυντικών έργων για το συγκεκριμένο διάστημα. Όσον αφορά τα καθαρά κέρδη αυτά ανήλθαν σε € 8,1 εκατ. Τέλος, προστίθεται στην ανακοίνωση, θα πρέπει να επισημανθεί η ισχυρή καθαρή ταμειακή θέση της ΜΕΤΚΑ (€ 46 εκατ. το Α’ Εξάμηνο του 2009).

Σημειώνεται επίσης ότι το σημερινό ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της ΜΕΤΚΑ μετά και την πρόσφατη υπογραφή της σύμβασης στη Συρία, ανέρχεται σε € 1.4 δισ., εκ των οποίων άνω του 60% των έργων αφορούν σε δραστηριότητες στο εξωτερικό.

Σε ό,τι αφορά στους στόχους κερδοφορίας όπως αυτοί είχαν διατυπωθεί το 2008 για το λειτουργικό αποτέλεσμα του 2009, επισημαίνεται ότι συμφώνα με τον Όμιλο τα EBITDA θα μπορούσαν να ανέλθουν το 2009 σε € 188 εκ. με την προϋπόθεση ότι θα είχε ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία του εργοστασίου της συμπαραγωγής αλλά και με συγκεκριμένη ανάλυση ευαισθησίας σχετικά με την εξέλιξη των τιμών του Αλουμινίου, των καυσίμων αλλά και της ισοτιμίας €/$. Προσαρμόζοντας την πρόβλεψη σύμφωνα με την ανάλυση ευαισθησίας που είχε δημοσιοποιήσει ο Όμιλος το αναμενόμενο αποτέλεσμα - στόχος EBITDA για το 2009 κινείται σε ένα εύρος από € 100 εκ - € 110 εκ. Όπως επισημαίνεται, το EBITDA που προκύπτει βάσει των αναλύσεων ευαισθησίας πάνω στο ανωτέρω σενάριο της πρόβλεψης του 2009 δεν αποτελεί νέα αναθεωρημένη πρόβλεψη αλλά καταδεικνύει την τάση της εξέλιξης των αποτελεσμάτων του Ομίλου με βάση την εξέλιξη που ακολουθούν οι παράγοντες εκείνοι στους οποίους αυτά είναι ευαίσθητα.