Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 06 Αυγούστου 2009 06:42

HSBC: Προσλήψεις και νέα καταστήματα στην Κίνα

Σχέδια για προσλήψεις και αύξηση του αριθμού των καταστημάτων – πλέον των 10 – στην Κίνα, κάνει η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης, από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, HSBC Holdings Plc, καθώς η πιο πολυπληθής χώρα στον κόσμο ανακάμπτει από την παγκόσμια ύφεση.

Σχέδια για προσλήψεις και αύξηση του αριθμού των καταστημάτων – πλέον των 10 – στην Κίνα, κάνει η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης, από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, HSBC Holdings Plc, καθώς η πιο πολυπληθής χώρα στον κόσμο ανακάμπτει από την παγκόσμια ύφεση.

«Περιμένουμε τη συνέχιση του δείκτη επέκτασής μας», δήλωσε χθες ο επικεφαλής της HSBC (China) Ltd., Ρίτσαρντ Γιόρκ, σε συνέντευξή του στη Σαγκάη, συμπληρώνοντας: «Μακροπρόθεσμα, σε επίπεδα στρατηγικής σημασίας η Κίνα μάλλον βρίσκεται στην κορυφή».

Μιλώντας αυτήν την εβδομάδα ο πρόεδρος της HSBC, Στέφεν Γκριν, είπε ότι η η Ασία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προτεραιότητες, καθώς η δανείστρια προσπαθεί να ανακάμψει από τις ζημίες του σκέλους δανείων της στις ΗΠΑ. Η HSBC που ιδρύθηκε το 1865 στο Χονγκ Κονγκ και τη Σαγκάη, σχεδιάζει να έχει έως το τέλος του 2009 συνολικά 100 καταστήματα στην Κίνα και ετοιμάζεται για την πώληση μετοχών στη Σαγκάη μετά από την επένδυση πλέον των 5 δισ. δολ. στη χώρα τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Η τράπεζα με έδρα το Λονδίνο, προσέλαβε την China International Capital Corp. και την Citic Securities Co., για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών πώλησης μετοχών στη Σαγκάη, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το θέμα. Μία πώληση μετοχών ενδέχεται να βοηθήσει την τράπεζα να α υξήσει τα δάνεια σε γιουάν και να επεκτείνει το δίκτυο των καταστημάτων της στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγάλη οικονομία του κόσμου.

Το πρώτο εξάμηνο η HSBC πραγματοποίησε το 52% των κερδών της στην Ασία. Ο Γκριν επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στην Κίνα και στις άλλες αναδυόμενες αγορές της περιοχής, καθώς επίσης στη Μέση Ανατολή και την Λατινική Αμερική μετά την εξαγορά της αμερικανικής τράπεζας Household International το 2003.

Η Κίνα απελευθέρωσε πλήρως την τραπεζική αγορά στις ξένες εταιρείες τον Δεκέμβριο του 2006, ωθώντας τις ξένες τράπεζες να δημιουργήσουν καταστήματα και να ανταγωνιστούν για τις εταιρικές και τις καταθέσεις φυσικών προσώπων ύψους 6,5 τρισ. δολαρίων. Η HSBC, η Citigroup Inc. και η Standard Chartered Plc, συγκαταλέγονται μεταξύ των τραπεζών που προσφέρουν υπηρεσίες σε γιουάν στους Κινέζους καταναλωτές.

Σύμφωνα με την China Banking Regulatory Commission, οι ξένες τράπεζες αύξησαν τα περιουσιακά τους στοιχεία κατά 7,4% στο 1,3 τρισ. γιουάν (190 δισ. δολ.) έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2008, αποτελώντας το 2,2% των συνολικών. Οι ντόπιες τράπεζες αύξησαν τα περιουσιακά τους στοιχεία κατά 19%.

Τον Μάρτιο η HSBC ανακοίνωσε ότι θα προσλάβει 1.000 ανθρώπους στα ηπειρωτικά της χώρας, μετά την απόλυση 12.000 εργαζομένων σε διεθνές επίπεδο και θα προχωρήσεις την πρόσληψη άλλων 1.000 ανθρώπων στην Κίνα το επόμενο έτος.

ΠΗΓΗ: Bloomberg