Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 06 Αυγούστου 2009 14:00

Αμετάβλητα τα επιτόκια στη Βρετανία

Σταθερό στο ιστορικό χαμηλό του 0,5% διατήρησε η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) το βασικό της επιτόκιο κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις της αγοράς, ενώ επέκτεινε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στα 175 δισ. στερλίνες.

Σταθερά διατήρησε η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) τα επιτόκιά της κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις της αγοράς, ενώ επέκτεινε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στα 175 δισ. στερλίνες.

Ειδικότερα, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της ΒοΕ αποφάσισε να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 0,5%, εν μέσω ενδείξεων ότι τα χειρότερα έχουν περάσει για τη βρετανική οικονομία.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο την εφαρμογή προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, αγοράζοντας ομόλογα αξίας 125 δισ. στερλινών. Ωστόσο, τις τελευταίες έξι εβδομάδες δεν είχε καταστήσει σαφές αν σκοπεύει να συνεχίσει ή όχι το πρόγραμμα.

Η σημερινή απόφασή της για επέκταση του προγράμματος θεωρείτο η πιο αβέβαιη του έτους καθώς η αποτελεσματικότητά του παραμένει μέχρι σήμερα ασαφής.

Σύμφωνα με τον υποδιοικητή της ΒοΕ, Τσαρλς Μπιν, η ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας θα καθυστερήσει, ωστόσο η χώρα ενδέχεται να εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης μέχρι το τέλος του 2009.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην ιστοσελίδα της Derby Τelegraph, ο Μπιν εκτίμησε ότι «θα πάρει αρκετό καιρό για να ανακάμψει η οικονομία, αλλά πιθανώς να δούμε μερική ανάπτυξη μέχρι το τέλος του χρόνου».

Σταθερά στο 1% αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκιά της και η ΕΚΤ, η οποία ανακοινώνει την απόφασή της στις 14:45 (ώρα Ελλάδος).