Αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 1% διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) το βασικό παρεμβατικό της επιτόκιο, σε μια κίνηση την οποία είχε προεξοφλήσει η αγορά. Σταθερό στο 0,5% διατήρησε το επιτόκιό της και η Τράπεζα της Αγγλίας.
Αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 1% διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) το βασικό παρεμβατικό της επιτόκιο, σε μια κίνηση την οποία είχε προεξοφλήσει η αγορά.
Η ευρωπαϊκή νομισματική αρχή έχει επιλέξει να τηρήσει στάση αναμονής, προσπαθώντας να διαπιστώσει τον αντίκτυπο των μέχρι σήμερα προσπαθειών για την τόνωση της οικονομίας και των πιστωτικών αγορών.
Τα στοιχεία που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα δίνουν μια σαφώς βελτιωμένη εικόνα για την οικονομία της Ευρωζώνης – μετά και την άνοδο του δείκτη επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα υπηρεσιών στα υψηλότερα επίπεδα από τον περσινό Οκτώβριο.
Παρόλα αυτά, παρατηρείται σημαντική απόκλιση μεταξύ των χωρών-μελών της ζώνης του ευρώ, ενώ επιδεινώθηκαν και οι συνθήκες απασχόλησης.
Το ενδιαφέρον στρέφεται στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του διοικητή της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, στη Φρανκφούρτη (15:30 ώρα Ελλάδος) και στις λεπτομέρειες που θα παρουσιάσει για τον πρώτο μήνα εφαρμογής του προγράμματος αγοράς καλυμμένων ομολογιών.
Σταθερά τα επιτόκια και στη Βρετανία
Σταθερά διατήρησε και η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) τα επιτόκιά της, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις της αγοράς, ενώ επέκτεινε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στα 175 δισ. στερλίνες.
Ειδικότερα, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της ΒοΕ αποφάσισε να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 0,5%, εν μέσω ενδείξεων ότι τα χειρότερα έχουν περάσει για τη βρετανική οικονομία.
Η κεντρική τράπεζα της χώρας ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο την εφαρμογή προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, αγοράζοντας ομόλογα αξίας 125 δισ. στερλινών. Ωστόσο, τις τελευταίες έξι εβδομάδες δεν είχε καταστήσει σαφές αν σκοπεύει να συνεχίσει ή όχι το πρόγραμμα.
Η σημερινή απόφασή της για επέκταση του προγράμματος θεωρείτο η πιο αβέβαιη του έτους καθώς η αποτελεσματικότητά του παραμένει μέχρι σήμερα ασαφής.
Σύμφωνα με τον υποδιοικητή της ΒοΕ, Τσαρλς Μπιν, η ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας θα καθυστερήσει, ωστόσο η χώρα ενδέχεται να εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης μέχρι το τέλος του 2009.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην ιστοσελίδα της Derby Τelegraph, ο Μπιν εκτίμησε ότι «θα πάρει αρκετό καιρό για να ανακάμψει η οικονομία, αλλά πιθανώς να δούμε μερική ανάπτυξη μέχρι το τέλος του χρόνου».