Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 06 Αυγούστου 2009 15:25

ΕΕ: Δεκτές οι ελληνικές δεσμεύσεις για πρόσβαση στα κοιτάσματα λιγνίτη

Δεκτές έκανε η Ε. Επιτροπή τις δεσμεύσεις της Ελλάδας για την άρση του μονοπωλίου που κατέχει η ΔΕΗ στην πρόσβαση σε κοιτάσματα λιγνίτη. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να χορηγήσει δικαιώματα εκμετάλλευσης για τέσσερα κοιτάσματα λιγνίτη μέσω δημόσιων διαγωνισμών που θα εξαιρούν τη ΔΕΗ.

Δεκτές έκανε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις δεσμεύσεις της Ελλάδας για την άρση του μονοπωλίου που κατέχει η ΔΕΗ στα κοιτάσματα λιγνίτη, ανοίγοντας το δρόμο για την πρόσβαση και άλλων εταιρειών στο συγκεκριμένο καύσιμο.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να χορηγήσει δικαιώματα εκμετάλλευσης για τέσσερα κοιτάσματα λιγνίτη μέσω δημόσιων διαγωνισμών που θα εξαιρούν τη ΔΕΗ, δήλωσε η Επίτροπος της Ε.Ε. για θέματα Ανταγωνισμού Νέλι Κρους.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, οι εν λόγω δεσμεύσεις προτάθηκαν ενόψει της συμμόρφωσης της Ελλάδας με απόφαση της 5ης Μαρτίου 2008 της Επιτροπής, η οποία κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα είχε παραβεί τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού με τη διατήρηση σε ισχύ δικαιωμάτων που προσπορίζουν προνομιακή πρόσβαση στο λιγνίτη στη ΔΕΗ.

«Η απόφαση της Κομισιόν διασφαλίζει ότι οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ θα έχουν δίκαιη πρόσβαση στο λιγνίτη, το οποίο είναι κρίσιμο για την εισαγωγή νέων εταιρειών στην ελληνική αγορά παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Κρους.

Η Ελλάδα πρότεινε στην Κομισιόν την παραχώρηση δικαιωμάτων για την εκμετάλλευση των λιγνιτικών κοιτασμάτων της Δράμας, της Ελασσόνας, της Βεύης και της Βεγόρας, μέσω δημόσιου διαγωνισμού, σε άλλες οντότητες πλην της ΔΕΗ.

Επίσης, έχει συμφωνήσει να διασφαλίσει ότι οι εταιρείες που θα κερδίσουν στο διαγωνισμό δεν θα πουλήσουν τον λιγνίτη που θα εξορύξουν από αυτά τα κοιτάσματα στη ΔΕΗ.