Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 07 Αυγούστου 2009 12:24

Νέα μείωση των επιτοκίων στη Ρωσία

Σε νέα μείωση του βασικού της επιτοκίου από 11% σε 10,75% προχώρησε η Bank Rossii, μετά τη συρρίκνωση της ρωσικής οικονομίας σε ποσοστό 10,1% το πρώτο εξάμηνο. Επίσης, μείωσε το επιτόκιο επαναγοράς, το οποίο ισχύει για τα δάνεια της κεντρικής τράπεζας, σε 9,75% από 10%.

Σε μείωση του βασικού της επιτοκίου προχώρησε για πέμπτη φορά από τις 24 Απριλίου η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, μετά τη συρρίκνωση της οικονομίας σε ποσοστό 10,1% το πρώτο εξάμηνο.

Ειδικότερα, η Bank Rossii μείωσε το επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 10,75% από 11% και το επιτόκιο επαναγοράς, το οποίο ισχύει για τα δάνεια της κεντρικής τράπεζας, στο 9,75% από 10%. Οι ανωτέρω αποφάσεις τίθενται σε ισχύ από τις 10 Αυγούστου.

Τον προηγούμενο μήνα, ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν απηύθυνε έκκληση προς τις τράπεζες στις οποίες έχει χορηγηθεί κρατική βοήθεια, να δανείζουν με επιτόκια ίσα ή χαμηλότερα του επιτοκίου αναχρηματοδότησης, συν τρεις ποσοστιαίες μονάδες, προκειμένου να στηριχθούν οι εγχώριες βιομηχανίες.

Όπως δήλωσε ο διοικητής της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας, της Sberbank, το ελάχιστο επιτόκιο στο οποίο μπορούν να δανείζουν οι τράπεζες είναι 15-16% και η Βank Rossii θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια κάτω του 10%.