Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2009 10:25

Δεύτερη θητεία Μπερνάνκι ζητά ο Π. Κρούγκμαν

Υπέρ μιας νέας θητείας του Μπεν Μπερνάνκι στην προεδρία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ τάχθηκε ο βραβευμένος με νόμπελ οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, επικαλούμενος την επιτυχία του διοικητή της Fed στην αντιμετώπιση της χρηματοοικονομικής κρίσης. Η θητεία του Μπερνάνκι λήγει τον επόμενο Ιανουάριο.

Υπέρ μιας νέας θητείας του Μπεν Μπερνάνκι στην προεδρία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ τάχθηκε ο βραβευμένος με νόμπελ οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, επικαλούμενος την επιτυχία του διοικητή της Fed στην αντιμετώπιση της χρηματοοικονομικής κρίσης.

«Κέρδισε το δικαίωμα για μια δεύτερη θητεία», τόνισε ο Κρούγκμαν σε συνέντευξη που έδωσε χθες στην Κουάλα Λουμπούρ. «Ανέδειξε τη Fed στο χρηματοοικονομικό διαμεσολαβητή της τελευταίας στιγμής. Όταν το τραπεζικό σύστημα δεν κατάφερε να παράσχει κεφάλαια όταν αυτά χρειάζονταν, (ο Μπερνάνκι) έβαλε τη Fed στις αγορές», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Κρούγκμαν υποστήριξε ότι ο Μπερνάνκι έχει κάνει πολύ καλή δουλειά για την αντιμετώπιση της κρίσης, σημειώνοντας πως «στην οικονομική κρίση, αν αφήσεις τις μεγάλες επιχειρήσεις να καταρρεύσουν χωρίς τάξη, θα καταρρεύσει ολόκληρο το σύστημα».

Ο διάλογος σχετικά με το αν ο 55χρονος Μπερνάνκι θα αναλάβει εκ νέου τα ηνία της Fed εντείνεται καθώς η τετράχρονη θητεία του ως προέδρου λήγει τον επόμενο Ιανουάριο.

Αν και γνωστοί οικονομολόγοι, όπως ο Κρούγκμαν και ο Νουριέλ Ρουμπινί, έχουν εκφράσει τη στήριξή τους στον Μπερνάνκι, άλλοι, συμπεριλαμβανομένης της ¶ννα Σγουάρτζ, εμφανίζονται αντίθετοι σε μια δεύτερη θητεία του.