Η εβδομάδα άνοιξε με ρευστοποιήσεις κερδών στις αγορές μετοχών και εμπορευμάτων και στροφή των επενδυτών στα ασφαλή καταφύγια των ομολόγων και του δολαρίου. Το αμερικανικό νόμισμα ενισχύθηκε για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση έναντι των μεγάλων «ανταγωνιστών» του και δεν αποκλείεται να παραμείνει σε τροχιά ανόδου.
Η εβδομάδα άνοιξε με ρευστοποιήσεις κερδών στις αγορές μετοχών και εμπορευμάτων και στροφή των επενδυτών στα ασφαλή καταφύγια των ομολόγων και του δολαρίου.
Το αμερικανικό νόμισμα ενισχύθηκε για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση έναντι των μεγάλων «ανταγωνιστών» του και δεν αποκλείεται να παραμείνει σε τροχιά ανόδου.
Στη Wall Street, από τις πιέσεις δεν διέφυγε κανείς σχεδόν κλάδος. Δεν ήταν απογοητευτικά εταιρικά αποτελέσματα ή μακροοικονομικά στοιχεία που έθεσαν τους δείκτες σε πτωτική τροχιά, αλλά η διαπίστωση ότι οι μετοχές έχουν ήδη τρέξει με ταχύτατους ρυθμούς τους τελευταίους μήνες.
Φωτεινή εξαίρεση στη χθεσινή συνεδρίαση ήταν το άλμα των μετοχών του χρηματοπιστωτικού οργανισμού Freddie Mac, ο οποίος παρουσίασε κέρδη το δεύτερο τρίμηνο, ύστερα από δύο έτη ζημιών.
Ο κλάδος πρώτων υλών βρέθηκε στο επίκεντρο των πιέσεων στην Ευρώπη, στον απόηχο και της είδησης ότι η Rio Tinto κατηγορείται από τις κινεζικές αρχές για κατασκοπεία.
Τόσο η Rio Tinto όσο και η Xstrata είχαν απώλειες περίπου 3%, οι Anglo American και Kazakhmys υποχώρησαν περίπου 2,5% και η Fresnillo σημείωσε πτώση 4%. Τίτλοι τραπεζών και αυτοκινητοβιομηχανιών βρέθηκαν επίσης στο «κόκκινο».
Τις αγορές μετοχών ακολούθησε και η αγορά πετρελαίου, με αποτέλεσμα το αμερικανικό αργό να υποχωρήσει κοντά στα 70 δολ. το βαρέλι.