Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 11 Αυγούστου 2009 13:32

«Η Ουκρανία θέτει σε κίνδυνο τη διανομή αερίου στην Ευρώπη»

Δριμεία επίθεση στην ουκρανική ηγεσία εξαπέλυσε ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ εν όψει των επερχόμενων προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία, κατηγορώντας την ότι θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της παροχής ρωσικού αερίου στην Ευρώπη, ενώ ανακοίνωσε ότι θα αναβάλει την αποστολή νέου πρέσβη στο Κίεβο.

Δριμεία επίθεση στην ουκρανική ηγεσία εξαπέλυσε ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ εν όψει των επερχόμενων προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία, κατηγορώντας την ότι θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της παροχής ρωσικού αερίου στην Ευρώπη και ότι επιδιώκει να διαταράξει τις οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία, ενώ ανακοίνωσε ότι θα αναβάλει την αποστολή νέου πρέσβη στο Κίεβο.

Σε ανοικτή επιστολή του προς τον φιλοδυτικό Ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιουσένκο, που δημοσιοποιήθηκε στην ιστοσελίδα του (www.kremlin.ru), ο Μεντβέντεφ τον κατηγόρησε για «αντιρωσική στάση», ενώ απηύθυνε έκκληση στον επόμενο πρόεδρο να συνεργαστεί με τη Ρωσία.

«Έχουμε την εντύπωση ότι το Κίεβο επίμονα προσπαθεί να διαταράξει τις παραδοσιακές οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία, πρωτίστως στον ενεργειακό κλάδο», αναφέρει ο Ρώσος πρόεδρος στην επιστολή.

«Ως αποτέλεσμα, η σταθερή χρήση από την πλευρά των χωρών μας αυτού που στην ουσία είναι ένα ενιαίο δίκτυο αγωγών αερίου που εξυπηρετεί την ενεργειακή ασφάλεια της Ρωσίας, της Ουκρανίας και πολλών ευρωπαϊκών χωρών τέθηκε σε κίνδυνο… Λαμβάνοντας υπ’όψιν την αντιρωσική στάση της ουκρανικής ηγεσίας, αποφάσισα να αναβάλω την αποστολή του νέου πρέσβη μας στο Κίεβο», επισημαίνει ο Ρώσος πρόεδρος. Εξέφρασε επίσης για άλλη μία φορά τη δυσαρέσκειά του για τις προσπάθειες του Γιουσένκο να ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ.

Η διαμάχη για την παροχή ρωσικού αερίου στην Ουκρανία οδήγησε σε διακοπή της ροής προς την Ευρώπη δύο φορές την τελευταία διετία, ενώ προκάλεσε προβλήματα και στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση.

Τον ερχόμενο Ιανουάριο, οι Ουκρανοί αναμένεται να εκλέξουν νέο πρόεδρο που θα διαδεχθεί τον Γιουσένκο, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία μετά την «Πορτοκαλί Επανάσταση» του 2004.

Πηγή: Reuters