Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2009 13:36

YπΕΕ: Φορολογικές παραβάσεις από γνωστό κέντρο της Μυκόνου

Σοβαρές φορολογικές παραβάσεις διαπίστωσε η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥπΕΕ) του ΥΠΟΙΟ σε γνωστό κέντρο διασκέδασης της Μυκόνου. Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, δεν εκδόθηκε κανένα φορολογικό στοιχείο (εισιτήρια, αποδείξεις ταμειακών μηχανών) για εκδήλωση που διοργάνωσε το κέντρο, την οποία παρακολούθησαν 1.500 άτομα.

Σοβαρές φορολογικές παραβάσεις διαπίστωσε η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥπΕΕ) του ΥΠΟΙΟ σε γνωστό κέντρο διασκέδασης της Μυκόνου, στο πλαίσιο του θερινού προγράμματος ελέγχων της Υπηρεσίας.

Η εν λόγω επιχείρηση που ήταν μεταξύ των επιχειρήσεων που ελέγχθησαν στο νησί της Μυκόνου, είχε διοργανώσει πρόσφατα μουσική εκδήλωση με γνωστούς καλλιτέχνες.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΥπΕΕ, την εκδήλωση παρακολούθησαν -σύμφωνα με τα ΜΜΕ και δηλώσεις ατόμων που παραβρέθηκαν- πάνω από 1.500 άτομα, κάθε ένα από τα οποία κατέβαλε ποσό 150 -250 ευρώ. Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι για τη συγκεκριμένη εκδήλωση δεν εκδόθηκε κανένα φορολογικό στοιχείο (εισιτήρια, αποδείξεις ταμειακών μηχανών), με συνέπεια στα βιβλία της εταιρείας να μην εμφανίζεται καμία είσπραξη και κανένα έσοδο από την εκδήλωση αυτή.

Η ΥπΕΕ συγκέντρωσε όλα τα αναγκαία στοιχεία και απέστειλε στην επιχείρηση, σήμερα 12 Αυγούστου, έκθεση με το σύνολο των ευρημάτων. Η συγκεκριμένη έκθεση θα κοινοποιηθεί και στην αρμόδια ΔΟΥ, προκειμένου να βεβαιώσει τα πρόστιμα και να διενεργήσει τακτικό έλεγχο για να καταλογίσει το σύνολο των προβλεπόμενων προστίμων.

Όπως διευκρινίζεται, ο τακτικός έλεγχος θα αφορά και τις προηγούμενες χρήσεις και τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, εφόσον διαπιστωθούν οικονομικές συναλλαγές τους με την εν λόγω εταιρεία.

Συνεχίζονται οι έλεγχοι - 2.665 παραβάσεις

Οι έλεγχοι, που διενεργούνται με βάση τη νέα υπουργική απόφαση επέκτασης της χωρικής αρμοδιότητας των Περιφερειακών Διευθύνσεων της ΥπΕΕ, συνεχίζονται καλύπτοντας το σύνολο της χώρας, με έμφαση στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΥπΕΕ, συνεργεία της Υπηρεσίας από όλες τις Περιφερειακές Διευθύνσεις της διενεργούν ελέγχους στους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, σε επιχειρήσεις εστίασης, διασκέδασης, ενοικίασης αυτοκινήτων, σε ξενοδοχειακές μονάδες και καταλύματα, ταχυφαγεία, σε επιχειρήσεις που παρέχουν κάθε είδους υπηρεσίες στις οργανωμένες ή μη παραλίες και σε άλλες που άμεσα ή έμμεσα δραστηριοποιούνται στον χώρο του τουρισμού.

Κατά τους διενεργηθέντες ελέγχους τις πρώτες ημέρες εφαρμογής της νέας υπουργικής απόφασης, σε 342 επιχειρήσεις διαπιστώθηκαν 2.665 παραβάσεις σε 190 από αυτές (ποσοστό παραβατικότητας 56%).

Οπως επισημαίνεται, οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν με τη νέα μεθοδολογία της ταυτόχρονης πανελλαδικής κάλυψης μιας οικονομικής δραστηριότητας και για πρώτη φορά ενσωματώθηκε πιλοτικά σε αυτούς η ευχέρεια, που παρέχει η νέα υπουργική απόφαση, επέκτασης της γεωγραφικής αρμοδιότητας των Περιφερειακών Διευθύνσεων της ΥπΕΕ. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, καμία Περιφερειακή Διεύθυνση δεν άσκησε το ελεγκτικό της έργο στα στενά όρια αρμοδιότητάς της – πλησίον, δηλαδή, της έδρας της - αλλά κάλυψε περιοχές που έως σήμερα δεν είχε επισκεφθεί. Με αυτή τη μεθοδολογία -τονίζεται- αντιμετωπίζεται το χρόνιο πρόβλημα της εντοπιότητας που αντιμετώπιζαν οι ελεγκτές.