Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 17 Αυγούστου 2009 17:43

¶νοδος των ομολόγων καταστροφών λόγω καθησυχαστικών προγνώσεων

Στα υψηλότερα επίπεδα του έτους αναρριχήθηκαν τα «ομόλογα καταστροφών» (catastrophe bonds) μετά τις προγνώσεις για μια ήρεμη σεζόν –χωρίς την απειλή των τυφώνων πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στα υψηλότερα επίπεδα του έτους αναρριχήθηκαν τα «ομόλογα καταστροφών» (catastrophe bonds) μετά τις προγνώσεις για μια ήρεμη σεζόν –χωρίς την απειλή των τυφώνων πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο ειδικός δείκτης Swiss Re Cat Bond Price Return Index ενισχύθηκε κατά 0,3% στις 90,56 μονάδες στις 14 Αυγούστου, παραμένοντας σε ανοδική τροχιά για έκτη συνεχή εβδομάδα χάρη στις εκτιμήσεις των επενδυτών ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν λιγότερες πιθανότητες να εισπράξουν τα ασφάλιστρά τους.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Chubb Corp. και η Assurant Inc., πωλούν τα εν λόγω ομόλογα ως εναλλακτικό προϊόν αντασφάλισης. Εάν συμβεί κάποια φυσική καταστροφή, ο ασφαλιστικός φορέας χρησιμοποιεί τους πόρους του για την ικανοποίηση των αιτημάτων με αποτέλεσμα οι ομολογιούχοι να κινδυνεύουν να χάσουν τα χρήματα της επένδυσής τους.

Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) αναθεώρησε τις προβλέψεις της όσον αφορά στους τυφώνες σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Τα ομόλογα είχαν στο μεταξύ δεχθεί ισχυρές πιέσεις από την πιστωτική κρίση και τα αυξημένα επίπεδα τυφώνων το 2008.

«Εφόσον οι ΗΠΑ δεν απειλούνται από τυφώνες, οι επενδυτές αισθάνονται μεγαλύτερη εξασφάλιση όταν έχουν στα χέρια τους τα συγκεκριμένα ομόλογα σε περιόδους τυφώνων», επισημαίνει ο Μπρετ Χάφτον από την Rochdale Securities LLC. «Επικρατεί η άποψη ότι οι εν λόγω τίτλοι εμπεριέχουν χαμηλότερο κίνδυνο», συμπληρώνει.

Στις 6 Αυγούστου, η NOAA δήλωσε ότι το φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο ευθύνεται για την αύξηση της θερμοκρασίες στις υδάτινες μάζες του ανατολικού Ειρηνικού Ωκεανού, αναμένεται να μετριάσει την ισχύ των θυελλών στον Ατλαντικό.

Πηγή: Bloomberg