Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 18 Αυγούστου 2009 08:40

Ανοικτά του Πράσινου Ακρωτηρίου εντοπίστηκε το «Arctic Sea»

Εντοπίστηκε 300 μίλια ανοικτά του Πράσινου Ακρωτηρίου, στη δυτική Αφρική, το το φορτηγό πλοίο "Arctic Sea", η τύχη του οποίου αγνοείτο εδώ και δύο εβδομάδες, τερματίζοντας έτσι το μυστήριο της εξαφάνισής του που είχε πυροδοτήσει φήμες ακόμα και για μυστικό φορτίο που έγινε στόχος πειρατών ή πρακτόρων.

Εντοπίστηκε χθες από το ρωσικό πολεμικό ναυτικό το φορτηγό πλοίο "Arctic Sea", του οποίου η τύχη αγνοείτο εδώ και δύο εβδομάδες http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/08/17/1702732.htm και οι 15 Ρώσοι ναυτικοί, που αποτελούν το πλήρωμά του, είναι ασφαλείς, καθώς μεταφέρθηκαν σε ανθυποβρυχιακό πλοίο του πολεμικού ναυτικού.

Ο Ρώσος υπουργός ¶μυνας, Ανατόλι Σερντιούκοφ ενημέρωσε τον πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ ότι το 4.000 τόνων πλοίο εντοπίστηκε 300 μίλια ανοικτά του Πράσινου Ακρωτηρίου, στη δυτική Αφρική, τερματίζοντας έτσι το μυστήριο που επικρατούσε για την τύχη του πλοίου, που είχε πυροδοτήσει φήμες ακόμα και για μυστικό φορτίο που έγινε στόχος πειρατών ή πρακτόρων.

Ο Ρώσος υπουργός ¶μυνας δεν δημοσιοποίησε λεπτομέρειες για το πως εντοπίστηκε το φορτηγό πλοίο, ούτε έδωσε εξηγήσεις γιατί είχε χαθεί.

"Το πλοίο βρέθηκε 300 μίλια ανοικτά των νησιών του Πράσινου Ακρωτηρίου", δήλωσε ο Σερντιούκοφ στον Μεντβέντεφ, στη διάρκεια της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου στην πόλη Αστραχάν, της νότιας Ρωσίας. "Το πλήρωμα μεταφέρθηκε σε ανθυποβρυχιακό πλοίο μας, όπου ανακρίνονται για να αποσαφηνιστούν οι συνθήκες της εξαφάνισης. Το πλήρωμα είναι σώο και ασφαλές", πρόσθεσε ο ρώσος υπουργός ¶μυνας.

Το Κρεμλίνο είχε δώσει εντολή σε πολεμικά πλοία και υποβρύχια να "χτενίσουν" τον Ατλαντικό για να εντοπίσουν το " Arctic Sea", του οποίου η τελευταία επαφή με τη φινλανδική εταιρία που το διαχειρίζεται, είχε γίνει την 1η Αυγούστου, ανοικτά της Πορτογαλίας. Το υπό σημαία Μάλτας πλοίο, με φορτίο ξυλείας, επρόκειτο να καταπλεύσει στις 4 Αυγούστου στο αλγερινό λιμάνι Μπεζάια, αλλά ουδέποτε έφτασε στον προορισμό του.

Για την τύχη του πληρώματος εκφράστηκαν ανησυχίες, όταν οι Ναυτιλιακές Αρχές της Μάλτας, ανακοίνωσαν ότι είχαν πληροφορίες ότι στο ρωσικό πλοίο είχαν επιβιβαστεί ένοπλοι μασκοφόροι, καθώς αυτό έπλεε σε σουηδικά χωρικά ύδατα, στις 24 Ιουλίου.

Στις δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους ο Ρώσος υπουργός ¶μυνας δεν διευκρίνισε εάν το πλήρωμα είχε κρατηθεί παρά τη θέλησή του. "Νομίζω ότι στις επόμενες ώρες θα μπορέσουμε να πούμε λεπτομέρειες για το τι συνέβη, γιατί χάθηκε η επαφή μαζί τους, γιατί το πλοίο άλλαξε ρότα και άλλες λεπτομέρειες", δήλωσε ο Σεντιούκοφ.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, Ντμίτρι Ρογκόζιν έκανε λόγο για μία "λαμπρή" επιχείρηση για την διάσωση του πληρώματος. "Η κατάσταση ήταν σοβαρή", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος διπλωμάτης. Ευχαρίστησε μάλιστα το ΝΑΤΟ για τη βοήθειά του στην επιχείρηση εντοπισμού του πλοίου και επισήμανε ότι με την επιχείρηση αυτή αποδείχτηκε ότι η Ρωσία μπορεί να συνεργάζεται με τις άλλες μεγάλες δυνάμεις.

Στην επιχείρηση εντοπισμού του πλοίου συμμετείχαν οι αρχές 20 χωρών, που επικοινωνούσαν μέσω διαφόρων καναλιών, περιλαμβανομένων της Interpol και της Europol.