Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 18 Αυγούστου 2009 12:54

«Ενήμερη η αρμόδια Επίτροπος για το πακέτο των 425 εκατ.¤»

Την έντονη αντίδραση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σωτήρη Χατζηγάκη, προκάλεσαν τα δημοσιεύματα περί απειλής προστίμου από την Κομισιόν για το πακέτο των 425 εκατ.¤ προς τους αγρότες. «Συνήθης πρακτική» το επίμαχο έγγραφο της Κομισιόν. Ενήμερη η Επίτροπος Μάριαν Φίσερ Μπόελ.

Την έντονη αντίδραση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σωτήρη Χατζηγάκη, προκάλεσαν τα δημοσιεύματα περί απειλής προστίμου από την Κομισιόν για το πακέτο των 425 εκατ.¤ προς τους αγρότες.

«Η ανευθυνότητα έχει πλέον ξεπεράσει κάθε όριο, σε σημείο που να εκθέτει τη χώρα μας τόσο απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και απέναντι στους εταίρους μας», υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

Όπως εξηγείται, «το έγγραφο μιας διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τις υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με το οποίο ζητούνται διευκρινήσεις, κυρίως τεχνικού χαρακτήρα, για το θέμα των αποζημιώσεων στους Έλληνες αγρότες, ύψους 425 εκατομμυρίων ευρώ για τις ζημιές του 2008, αποτελεί συνήθη πρακτική που εφαρμόζεται σε κάθε παρόμοια περίπτωση για όλα τα κράτη-μέλη».

«Στόχος του εγγράφου -διευκρινίζεται- είναι η παροχή εκ μέρους των κρατών-μελών, όλων των επιπλέον τεχνικών στοιχείων που επιβεβαιώνουν τον χαρακτήρα του μέτρου. Είναι εύλογο και σύνηθες το αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περαιτέρω διευκρινήσεις, με τις οποίες αποδεικνύεται σαφώς ότι οι πληρωμές αφορούν αποζημιώσεις και όχι κρατικές ενισχύσεις».

Οπως διαβεβαιώνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχει συζητήσει το θέμα με την αρμόδια Επίτροπο Μάριαν Φίσερ Μπόελ, η οποία και γνωρίζει όλα όσα αφορούν την πρωτοβουλία αυτή της κυβέρνησης υπέρ των αγροτών.

«Οι ελληνικές αρχές, όπως συμβαίνει πάντοτε, θα αποστείλουν τις πρόσθετες διευκρινήσεις και πληροφορίες που ζητούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντός των προθεσμιών που τίθενται, ώστε να καταδειχθεί ότι οι καταβληθείσες αποζημιώσεις στους Έλληνες αγρότες, στο πλαίσιο του πακέτου των 425 εκατ. ευρώ, ήταν απόλυτα συμβατές και σύννομες με τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα Κοινοτική και Εθνική νομοθεσία», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Κομισιόν: Δεν έχουμε λάβει διευκρινίσεις

Μέχρι στιγμής η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει λάβει συμπληρωματικές πληροφορίες για το θέμα των αποζημιώσεων προς τους Ελληνες αγρότες, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της αρμόδιας Επιτρόπου Μάριαν Φίσερ Μπολ, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι σχετική προθεσμία έληξε στις 17 Αυγούστου.

Ερωτηθείς για το θέμα των αποζημιώσεων που καταβλήθηκαν στους Ελληνες αγρότες (το λεγόμενο πακέτο Χατζηγάκη ύψους 425 εκατ.¤) ο εκπρόσωπος της Επιτρόπου, Μάικλ Μαν, είπε κατ' αρχήν ότι η Eυρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε από τις ελληνικές αρχές στις 22 Μαρτίου και στις 16 Ιουνίου πληροφορίες για το θέμα.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε, στις 13 Ιουλίου, η Επιτροπή απέστειλε επιστολή στην Ελλάδα ζητώντας συμπληρωματικές πληροφορίες για τις ενισχύσεις που δόθηκαν από τον ΕΛΓΑ προς τους Ελληνες αγρότες. Σύμφωνα με τον κ. Μαν, η προθεσμία για την απάντηση της Ελλάδας έληξε στις 17 Αυγούστου.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος της κ. Φίσερ Μπολ, μέχρι στιγμής η Επιτροπή δεν έχει λάβει κάποια απάντηση από την πλευρά της Ελλάδας την οποία, όπως σημείωσε, αναμένει η Κομισιόν το συντομότερο δυνατόν.

ΠΑΣΟΚ: Εκτεθειμένος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Εξηγήσεις ζητεί από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σωτήρη Χατζηγάκη το ΠΑΣΟΚ.

Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Έξαρχος, τονίζει πως «για άλλη μια φορά ότι, η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κρύβει την αλήθεια».

«Δυστυχώς, είναι ορατός ο κίνδυνος, η προχειρότητα, με την οποία λειτουργεί η κυβέρνηση να έχει δυσμενείς επιπτώσεις για τη χώρα, που θα κληθεί να πληρώσει τον λογαριασμό», προσθέτει.

Ο κ. Έξαρχος υπογραμμίζει τέλος πως «ο αρμόδιος υπουργός είναι εκτεθειμένος, διότι ύστερα από συνάντησή του με την Επίτροπο Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε διαβεβαιώσει τους Έλληνες αγρότες ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την καταβολή των αποζημιώσεων. Ύστερα από όσα είδαν τo φως της δημοσιότητας, οφείλει να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις στους Έλληνες πολίτες».

ΣΥΝ:

Ριζική αλλαγή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και επανασύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή και την ποιότητα των προϊόντων ζητά μεταξύ άλλων ο ΣΥΝ με αφορμή τις αντιρρήσεις της Κομισιόν για τις αγροτικές αποζημιώσεις.

Τονίζει επίσης πως η απάντησή μας προς την Ε.Ε. πρέπει να είναι:

«- Αύξηση των δαπανών για τη γεωργία, ιδιαίτερα υπέρ των μεσογειακών προϊόντων και των μικρομεσαίων αγροτών.

- Εθνικό Στρατηγικό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης

- Διατήρηση της παραγωγής παραδοσιακών και επώνυμων ελληνικών προϊόντων.

- Αύξηση της παραγωγής βιολογικών προϊόντων,

- Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον αγροτικό τομέα.

- Μέτωπο ενάντια στα μεταλλαγμένα.

- Εξασφάλιση τεχνικής και επιστημονικής στήριξης των αγροτικών νοικοκυριών».

ΛΑΟΣ: Μπρος τρακτέρ και πίσω πρόστιμο

«Η ΝΔ για άλλη μια φορά κατόρθωσε το ακατόρθωτο: Και οι Βρυξέλλες να απειλούν με παραπομπή στο Ευρωδικαστήριο και οι αγρότες να είναι ανικανοποίητοι. Μπρος τρακτέρ και πίσω πρόστιμο...», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης.